najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Leto 2015. godine najtoplije u poslednjih 4.000 godina

Leto 2015. godine bilo je najtoplije od kada se vodi evidencija, a možda i najtoplije u poslednjih više od 4.000 godina, saopštili su naučnici.
Tokom juna, jula i avgusta ove godine na severnoj hemisferi zabeležena je najviša prosečna temperatura u svetu od 1880. godine, od kada se vodi evidencija, navedeno je u izveštaju američke Agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Temperature tokom sedam od devet meseci ove godine dostigle su rekord, a sada, tokom jeseni, zabeležene su najviše septembarske temperature površine kopna i okeana, preneo je Si-En-En (CNN).

Meteorolog CNN-a Dejv Henen rekao je da “neočekivana vrućina nastavlja da se povećava snažnim El Ninjom u Pacifiku”.

On je kazao da visoke temperature “pet meseci uzastopno beleže rekord, a verovatno je da će se tako nastaviti s El Ninjom i trajati do proleća”.

Prema rečima istraživača, ovo su najviše temperature na Zemlji od bronzanog doba.

U izveštaju je navedeno da je vrućina zabeležena širom severoistočne Afrike, Bliskog istoka, delom jugoistoka Azije, većim delom severa Južne Amerije, kao i pojedinim oblastima centralne i istočne Severne Amerike, međutim temperature nisu bile iznad proseka u svim regionima.

“S 98 odsto verovatnoće da će se snažan uticaj El Ninja nastaviti, praktično je sigurno da će se ova godina završiti kao najtoplija do sada”, izjavio je Hanen.

Kako je saopštila NOAA, prosečna globalna temperatura površine kopna i okeana u septembru ove godine bila je za 1.62 stepena Farenhajta, što je manje od petine Celzijusovog stepena, toplija u odnosu na prostek tokom 20. veka.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike