Leto, sunce i citrusi

Niste mogli da se oduprete iskušenju već ste kupili neko drvce agruma. Limun, kalamondin pomorandžu ili kumkvat? Sve su to klasici bogati plodovima. Ukoliko s njima budete imali uspeha, naći ćete na stotine drugih sorti, poslastica za oči i nepce koje svaku terasu pretvaraju u mirisnu oazu.

Aktuelni trendseteri su limete. One su znatno nižeg rasta i bujno rastu; takav je limun. Istovremeno garantuju bogat rod svake godine. Mnoštvo izvanrednih sorti ljubitelji će naći i među pomorandžama. Postoje plodovi s trnovitim izraštajima, prugastim šarama, trakicama i naboranim ili veoma uskim listovima. Tražen je i limun Zitronat Zitronen jer ima plodove veličine do 20 centimetara čija se količina može meriti kilogramima. Sorta Budina ruka ima dekorativne plodove čija kora miriše kao parfem.

Dovoljno je da imate terasu ili balkon. Od maja do oktobra agrumi vole sunčano mesto na otvorenom. Tu akumuliraju svu toplotu i svetlost potrebnu za cvetanje i plodove. Međutim, pazite da se saksije ne pregreju na jakom suncu. Velike vrućine škode korenju, pa biljke ne mogu pravilno da se hrane uprkos vlažnoj zemlji – lišće vene. Zimi ovi zimzeleni predstavnici juga vole svetla mesta u blizini prozora.

Kao i svi agrumi, i kalamondin pomorandža i činoto vole letnju svežinu na sunčanim, ali ne previše toplim mestima na otvorenom. Gorka pomorandža ima prugice. Prugaste sorte postoje i kod limunova i kod pomorandži. Kumkvat ili fortunela je biljka niskog rasta koja i bez redovnog orezivanja obrazuje gustu i lepu krošnju. Cveta u kasno leto, a plodovi su zreli tek na proleće. Crveni limun i Mejerov limun imaju narandžastu koru – nije svaki limun žut. Kisele limete, nazvane i meksikanske limete, ne ostaju zelene, već imaju žutu koru kada su potpuno zrele.

Zasadite i na svojoj terasi poneki agrum i uživajte u mirisima leta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.