najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lokalni specijaliteti za šefove država u Parizu

Na meniju 150 šefova vlada i država na klimatskoj konferenciji u Parizu danas su supa od bele repe, živinsko meso u sosu i kolač “Pariz-Brest”, a ručak će im pripremiti pet čuvenih francuskih kuvara.

“Ovo je ručak koji oslikava izvrsnost Francuske u zaštiti životne sredine i gastronomiji, ali bez razmetanja”, rekao je ministar spoljnih poslova francuske Loran Fabijus, koji predsedava 21. konferenciji UN o klimi.

Pet vrhunskih kuvara prihvatilo je da volonterski pripremi ručak kojim će se odati počast lokalnim i u nekim slučajevima organskim proizvodima, naveo je ministar.

Ručak će pripremiti: Janik Aleno (Yannick Alleno) iz restorana Pavijon Ledoajen, Aleksandar Gotije (Alexandre Gauthier) iz restorana Grenujer (La Grenouillere) na severu Francuske, Nikola Mas (Nicolas Masse) iz restorana Surs de Kodali (Source de Caudalie) na jugozapadu Francuske, Mark Vejra (Veyrat) iz La Mezon de boa (La Maison des bois) na jugoistoku Francuske i Kristel Bria (Christell Brua) čuvena poslastičarka iz Pre katalana u Parizu.

Kako je objasnio Fabijus, oni su zajedno odlučili o meniju, a onda je svako preuzeo da napravi jedan deo.

Ručak, u trajanju kraćem od sat i petnaest, služi se u porcelanskom posuđu firme Sevr (Sevre), pozajmljenom iz Jelisejske palate.

Za početak na meniju je moderna supa frenez i školjke Svetog Jakova na pari, sa cvetnim tonovima.

Restoran “Frenez” blizu Pariza bio je “prestonica bele repe”, objasnio je Janik Aleno koji u vodiču Mišlen (Michelin) ima prestižne tri zvezdice. Uz supu idu školjke Svetog Jakova sa želeom od cveća uzgajanog u Kuransu blizu Pariza.

“Ova konferencija je istorijski trenutak i o lokalnim proizvodima treba govoriti sad ili nikad” rekao je Aleno, hvaleći “modernu supu” pripremanu tehnikama kuvanja na niskim temperaturama, čime se čuvaju ukus i hranljivi sastojci.

Glavno jelo je živina sa severa Francuske sa žitom u začinskom bilju, “spremljenom poput rižota”, sa mariniranim punjenim celerom i kremom od spanaća.

Sir iz Savoje, organski reblošon, prva je poslastica nakon glavnog jela, a onda stiže čuveni kolač “Pariz-Brest”, kružnog oblika, sa kremom sa ukusom praline. Za ovu priliku dodatno je usavršen kompotom od agruma.

Za kraj se služe vina, šampanjac i voćni sokovi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike