Makedonski tinejdžeri zaradjuju na Trampu

Više od 100 veb stranica otvorenih iz makedonskog grada Veles, objavljuju lažne vesti koje idu u prilog Donaldu Trampu i na reklamama zaradjuju i do 5.000 dolara mesečno, prenosi danas dnevnik Fokus pisanje američkog sajta BuzzFeedNews.

Makedonski dnevnik na svom sajtu navodi da je BuzzFeed (buzzfeed.com) u tekstu pod naslovom “Kako je Makedonija postala globalno čvorište pro-Tramp dezinformacija” otkrio da je iz Velesa otvoreno najmanje 140 veb stranica koje se bave američkom politikom.

Ti sajtovi imaju zvučna imena domena kao što su WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.co, USADailyPolitics.com.

Te stranice vode tinejdžeri uzrasta oko 16 godina, koji nisu zainteresovani za politiku američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, već objavljuju ono što će im doneti najviše “klikova”, a time i najviše reklama, odnosno para.

“Otvorio sam stranicu da pravim pare. A ljudi u Americi najviše vole da čitaju vesti i tekstove o Trampu”, rekao je jedan tinejdžer iz Velesa koji vodi stranicu BVANews.com.

Kako prenosi Fokus, oni koji su otvorili svoje veb stanice na početku godine sada zaradjuju i do 5.000 dolara mesečno, a dešava se i da se zaradi i do 3.000 dolara na dan, kada neka objava izazove pažnju i pokupi mnogo klikova.

(Beta)

Ostavite komentar