U trendu

Mala bela lopta

Koton de tulear dobio je ime zbog krzna – u bukvalnom prevodu, to znači „pamuk iz Tuleara“. U Evropi se pojavio tek sedamdesetih godina dvadesetog veka.

Smatra se čistom, retkom i veoma starom rasom. Svrstan je među pse za pratnju i razonodu. Za ovu rasu posebno je karakteristično krzno, koje nije svilenkasto kao kod, na primer, maltezera, već ima kvalitet najfinijeg pamuka. Poznavaoci rase kažu da ovi psi imaju inteligenciju dostojnu divljenja. Koton de tulear psi vreme najčešće provode uz svoje vlasnike. Vole da sede u gazdinom krlu ili da leže pored njih kao male prostirke od mohera. Zovu ih i antistres psima. Obožavaju decu i lako se navikavaju na ostale ljubimce, bilo da je reč o drugom psu ili mački. Poznati su po tome da se veoma retko ljute i zato su idealni družbenici dece i starijih osoba.

Veoma su veseli, aktivni, vole da se igraju i plivaju. Uvek imaju želju da zabave svoje vlasnike raznim cirkuskim veštinama. Hodaju na zadnjim nogama potpuno spontano, bez ikakvog prethodnog treninga. Za njih se priča da su kućni psi koji nisu preterano zahtevni. Ne traže preteranu negu, dovoljno je svakodnevno kupanje i četkanje dva puta godišnje. Dobrog su zdravlja i veoma dugovečni. Životni vek im je od 14 do 16 godina, a ima i onih koji dožive veoma duboku starost od čak 19 godina.

Retko laju, ali su ipak dobri čuvari. Nepoverljivi su prema strancima i potrebno je vreme da neko sa strane stekne njihovo poverenje. Zaljubljenici u ovu rasu tvrde da su to jedini psi koji umeju da se smeše. Idealni su za držanje u stanu. Dužina im se kreće od 25 do 30 centimetara, teški su od pet do sedam kilograma, ne linjaju se, nemaju miris, čak ih dobro podnose i oni koji pate od alergije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.