U trendu

Mala sirena


Ko se uputi u Dansku, ne treba da se raduje samo beskrajno dugim plažama i velikim dinama, jer ova zemlja nudi mnogo više od toga.
Kad se Jitland ne bi graničio sa severnom Nemačkom, Danska bi sa svojih 400 ostrva bila prava ostrvska zemlja. Tačno sto ostrva je naseljeno. Ova zemlja smeštena između mora neverovatno je raznovrsna. Bezbrojni brežuljci, šume i prelepi fjordovi i pustare smenjuju se sa pašnjacima i oranicama. Stare kuće sa krovovima pokrivenim trskom, selima i varošicama zrače šarmom. Ko voli promene i nešto dinamičniji život, izvrsno će se osećati u prestonici – Kopenhagenu.
Između muzeja i velike ponude tradicionalne i moderne umetnosti svako može da bira po svom ukusu. Žurba i nervoza uopšte nisu deo danske svakodnevice. Hygge, tipično danska dobroćudnost, neobično prija posetiocima. Danci su vrlo simpatični zahvaljujući upravo činjenici da čuvaju tradiciju, ali i toleranciji prema svemu što je strano.
Neobičnoj ideji na koju je 1888. godine došao gostioničar Oskar Davidson Danci duguju svoj u svetu čuveni smorrebrod. To je više od sendviča pošto se na ovaj specijalitet stavlja sve što može da ponudi hladna i topla kuhinja. Izbor se kreće od šunke i rostbifa do ribe, na primer, lososa i haringe. U gradovima postoje brojni restorani koji nude veliki izbor ukusnog međuobroka koji može da se jede s nogu.
Nihavn je nekada bila važna trgovačka luka u Kopenhagenu, a danas je popularna četvrt za razonodu. U dobro očuvanim zgradama smešteni su restorani i prijatne krčme. Zahvaljujući peščanim plažama sa čistom vodom, Danska je idealna zemlja za porodični odmor. Kafići na trgu ispred gradske većnice u Kopenhagenu puni su domaćeg sveta ali i mnogobrojnih turista. Nikirke je jedna od četiri okrugle crkve na ostrvu Bornholm. Zamak Kronborg u Helsingeru poznat je kao pozornica Šekspirovog "Hamleta". Na Farskim ostrvima nalazi se jedna od mnogobrojnih idiličnih ribarskih luka u zalivu Gjougv. Mala sirena je svakako jedna od najpoznatijih znamenitosti Kopenhagena po kojima je on poznat svuda u svetu.
Danska je najjužnija zemlja Skandinavije, poznata je po svojim prirodnim lepotama, živosti i poštovanju tradicije. To je zemlja u kojoj će svako naći zadovoljstvo za sebe, bilo da su u pitanju ljubitelji prirode ili oni koji vole aktivan odmor. Zato – upoznajte Dansku!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.