Markesov pepeo biće vraćen u Kolumbiju

Kremirani ostaci nobelovca Gabrijela Garsije Markesa biće vraćeni u njegovu Kolumbiju i od decembra izloženi u Kartagini gde je počeo svoju spisateljsku karijeru.

Odluka da se trajno izložbe piščevi ostaci u kolonijalnoj galeriji u centru tog lučkog grada rezultat je dogovora vlasti i Markesove porodice, rekao je AP-u guverner Huan Karlos Gosain.

Foto: Wikipedia/ Festival Internacional de Cine en Guadalajara

Foto: Wikipedia/ Festival Internacional de Cine en Guadalajara

Iako je u svojim romanima, uključujući i „Sto godina samoće“ Markes pisao o svom odrastanju u Kolumbiji, mnogi su spekulisali da će njegovi ostaci ostati u Meksiku gde je decenijama živeo i gde je sahranjen uz državne počasti 2014. godine.

Kolumbijski prijatelji pisca pozdravili su odluku.

Garsija Markes u Kartaginu je stigao 1948. i odmah je dobio posao novinara u lokalnom listu El Universal. Grad je postao pozornica za njegov bestseler „Ljubav u doba kolere“ i njegova porodica i dalje ima kuću na obali kao i fondaciju koju je sam pisac ustanovio za obuku latinoameričkih novinara.

Zgrada u kojoj će biti izloženi ostaci Markesa u vlasništvu je Univerziteta Kartagine a Gosain kaže da će uz njih biti izložena i bronzana bista pisca, delo njegove prijateljice, britanske umetnice Kejt Marej.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar