najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Medenica: nešto je trulo u akademskom sistemu

Umetnički direktor Bitefa i vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Ivan Medenica ocenio je da postoji „nešto trulo“ u akademskom sistemu i instituciji tajnog glasanja prilikom izbora profesora, jer aktuelni sistem služi za različita lična prepucavanja.

„Zabrinjava i što je ombudsman Beogradskog univerziteta još pre izvesnog vremena rekao da tajno glasanje nije u skladu sa zakonom jer, ako neko ima nešto protiv legalno napisanog, potpisanog i pozitivnog referata za prijem profesora, to mora javno da kaže i argumentuje. Ne volim da budem žrtva, niti se tako osećam s obzirom na reakciju, ali mi je drago što su se neki slučajevi otvorili povodom mog, nadam se da će se i oni možda rešiti i otvoriti javnu debatu“, rekao je Medenica za Novi magazin.

Govoreći o svom slučaju, kada nije izabran u status redovnog profesora uprkos pozitivnom referetu tročlane komisije, Medenica je rekao da je tako bilo i ranije i da je, uprkos svim referencama, glasanje uvek bila prilika za neke male osvete ili lupanje recki, jer se svojim angažmanom na drugim mestima zamerio nekim kolegama.

„Što su ljudi manje eksponirani i imaju manje referenci, lakše se izaberu za profesora i to je ključni problem. Nikada se takva stvar ne pojavi s nekim čije su reference suštinski sporne…“, rekao je Medenica i dodao da je veoma dirnut reakcijom studenata, koji su ga većinski podržali putem društvenih mreža.

„Nema većeg priznanja za jednog profesora nego kada 354 studenta od ukupno 400 za samo nekoliko sati potpiše peticiju u njegovu korist. Reagovale su i kolege profesori, cela katedra za filmsku i TV režiju, ali sam posebno zahvalan studentima. Ovo sve izazvalo je traumu kod mene iako će se situacija rešiti, ali sam, shodno ovoj reakciji, poprilično miran“, dodao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike