najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Medju nominovanima za Oskara za režiju nema žena od 2010.

Burna polemika i kritike javnosti zbog nedovolje rasne raznolikosti medju nominovanima za Oskara mogla bi da pomogne i ženama u Holivudu, koje su, takodje, već godinama neravnopravno zastupljene ispred i iza kamere.
Prošlo je šest godina od kada je Ketrin Bigelou kao prva žena dobila Oskara za režiju za film “Katanac za bol” (The Hurt Locker), što je kod mnogih probudilo nadu da će to proširiti mogućnosti za rediteljke.

Medjutim, u narednim godinama, kao i 2016, svi nominovani Američke filmske akademije za najbolju režiju bili su muškarci. Za 88 godina koliko se dodeljuje Oskar, žene su nominovane samo četiri puta.

Istraživački centar o ženama na televiziji i filmu pri Univerzitetu u San Dijegu je u najnovijem istraživanju utvrdio da su žene činile samo devet odsto reditelja 250 filmova s najvećom zaradom u 2015, isto kao 1998. godine.

Kada su u pitanju drugi poslovi iza kamere, medju scenaristima, producentima i snimateljima bilo je 19 odsto žena.

Veliku pažnju na nejednaka prava žena i muškaraca u Holivudu skrenula je glumica Patriša Arket u govoru, kada je prošle godine dobila Oskara za sporednu žensku ulogu, kao i oskarovka Dženifer Lorens, koja je govorila o seksizmu u Holivudu i razlikama u plaćanju glumaca i glumica.

Rodne nejednakosti su na kratko pale u senku aktuelne kampanje protiv rasne nejednakosti, ali su oba pitanja deo šireg problema za koji ima naznaka da će biti rešavan.

Američka akademija za film i nauku najavila je juče da će udvostručiti broj žena i predstavnika manjina za nominacije za Oskara do 2020. godine, posle osuda što drugu godinu zaredom nijedan crni glumac ni glumica nisu nominovani.

Takodje je u toku istraga Komisije za jednake mogućnosti zaposlenja o mogućoj diskriminaciji u angažovanju žena režisera.

Istraživanje Centra iz San Dijega takodje je pokazalo da bar jedna žena reditelj najčešće znači i veći broj žena angažovanih na drugim poslovima, od scenarista do glumica, posebno glavnih uloga u filmu.

Neke holivudske zvezde su smatrale da moraju same da postanu producenti da bi dobile uloge koje su želele.

Riz Viderspun je u ranijem intervjuu agenciji AP rekla da je primetila nedostatak kompleksnih, interesantnih, dinamičnih ženskih likova. Ona je producirala filmove “Gone Girl” i “Wild”, u kojima glavnu ulogu ima žena.

Hale Beri, prva crna glumica koja je dobila Oskara za najbolju žensku ulogu 2002, takodje je osnovala producentsku kuću delom zbog toga što je teško dolazila do pravih uloga.

Marta Lozen, direktorka Istraživačkog centra o ženama na televiziji i filmu smatra da nema mnogo stvarne volje da se nešto promeni, pošto oni koji imaju moć da promene tu rodnu nejednakost, kao što su direktori filmskih studija, lideri akademija i udruženja, nedovoljnu angažovanost žena u filmu ne vide kao problem.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike