najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Medved Vojtek dobio spomenik u Edinburgu

Najslavniji kaplar poljske armije u Drugom svetskom ratu, medved Vojtek, heroj bitke za oslobadjanje Monte Kasina, u Italiji, dobio je ovog vikenda spomenik u Škotskoj u parku ispod dvorca u Edinburgu, gde je demobilisan, penzionisan i uginuo u tamošnjem Zoološkom vrtu 1963. godine.

„Njegova skoro bajkovita priča uči nas a posebno decu, o doprinosu Poljaka u vreme rata i o našim današnjim vezama“, kazao je gradonačelnik Edinburga Donald Vilson na svečanom otkrivanju spomenika jedinom medvedu koji je zvanično dobio vojni čin i aktivno učestvovao u borbama protiv fašista prenoseći sanduke sa municijom.

Istinita bajka o medvedu koji je rado pošao u vojnike počela je slučajno 1942. godine kada su u Iranu poljski vojnici nabasali na dečaka sa mečetom, sažalili se i otkupili ga za  kutiju konzervi.

Nova maskota koja još nije umela sama da jede dobila je pravo poljsko ime, Vojtek, vojnici su se odricali sledovanja kondenzovanog mleka, hranili ga iz flaše, naučili da se vozi pored šofera u kabini vojnog kamiona, a kako je rastao, i vojničkim porocima – da puši i pije pivo i razbija dosadu u trenucima odmora prijateljskim rvanjem.

Kada je Vojtek porastao, zvanično je primljen u redove jedinice, dodeljen mu je čin a i vojnička plata u vidu jabuka, meda i hrane, jer mu više nije bilo dovoljno ono što su vojnici mogli da odvoje za njega od usta.

Vojtek je s poljskim vojnicima iz 22. intendantske artiljerijske čete prošao sve frontove na kojima se borila armija pod komandom generala Vladislava Andersa – od Irana, preko Iraka, Sirije, Egipta i Italije, da bi na kraju zajedno sa svojom jedinicom, kada je rat završen, bio demobilisan u Škotskoj.

Neobično blage i prijateljske naravi, Vojtek je već kao mladi medved težak 250 kilograma pomagao vojnicima u borbama, prenoseći poslušno sanduke sa municijom i ostao je ovekovečen za istoriju i na današnjem amblemu jedinice koji prikazuje baš medveda kako nosi artiljerijsku municiju.

Takav spomenik od bronze sa granatom u šapama digli su mu već u Poljskoj, a u Edinburgu je ovekovečena jedna od Vojtekovih uobičajenih šetnji u Škotskoj s poljskim vojnikom nakon demobilizacije.

„Dešavalo se da se Pjotr Prendiš, koji ga je svakodnevno vodio u šetnje, zapriča sa meštanima, a Vojtek se dosadjivao i tražio da idu dalje, ali bilo je dovoljno da mu položi ruku na ledja i kaže ‘Vojtek’ i medved je poslušno čekao“, kazao je poljskoj televiziji TVN24 autor spomenika Alen Heriot šta mu je poslužilo kao inspiracija za spomenik. 

Vojtekova jedinica vratila se nakon rata u domovinu i demobilisani medved preselio se u Zoološki vrt u Edinburgu gde je do 1963, kada je uginuo, bio glavni ljubimac dece i jedna od najvećih atrakcija, pošto su vojnici iz njegove čete povremeno dolazili u posetu i ne mareći za upozorenja preskakali plot da se zagrle sa medvedom, bratom po oružju.

Čudesna priča o medvedu ratnom heroju poslužila je i kao inspiracija za pozorišnu predstavu u Poljskoj, knjige i dokumentarne filmove u Poljskoj i Velikoj Britaniji. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike