Melburn je otvorio sezonu

Sezona Formule 1 zvanično je počela tradicionalnom trkom u Melburnu, u Australiji.
Staza u Melburnu ima 58 krugova. Dužina po krugu iznosi 5,303 km, dok je ukupna dužina staze 307,574 km. Rekord brzine po krugu drži Mihael Šumaher s postignutim vremenom od 1:24.125. Taj rekord postavio je 2004. godine.
Kada je Formula 1 došla u Australiju 1985. godine, sedište joj je bilo u Adelaidi. Međutim, bivši vozač Bob Džejn želeo je da se trka vozi u Melburnu. Kreirao je veliku stazu i pozvao AUSCAR, donoseći tako akciju u Australiju.
Želja da trka bude u Melburnu nije jenjavala. Uprkos dobrom završetku sezone u Adelaidi, rastao je pritisak melburnskih zaljubljenika u moto-sport, a 1992. godine Džef Kenet je izabran za novog premijera države Viktorija. On je odmah odlučio da unapredi imidž i profil Melburna. A prvo na njegovoj listi bilo je da osnuje australijski Gran pri.
Godine 1993. postignut je dogovor s Formulom 1, ali je ugovor s Adelaidom još uvek je bio na snazi sve do 1995. godine. Zato je Kenet imao dosta vremena da se pripremi. Staza za trku izgrađena je u prelepom melburnskom Albert parku, u delu koji je zatvoren za javni saobraćaj. Godine 1996. grad je održao prvu trku u svetskom šampionatu. Od tada je Melburn dom Formule 1, i to u prvoj trci koja otvara sezonu. Ta trka je veoma popularna kako kod vozača tako i kod posetilaca. Slavljenička atmosfera Melburna naprosto ih tera da se vraćaju iz godine u godinu.
Ove godine pobednik u Melburnu bio je Hamilton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.