Met Dejmon na meti kritike zbog novog filma

Američki glumac Met Dejmon (Matt Damon) na meti je kritike zbog uloge u novom naučno-fantastičnom filmu “The Great Wall”, ali ne zbog glume, nego zbog toga što je – belac.

Tajvansko-američka glumica Konstans Vu (Constance Wu) na Tviteru je kritikovala izbor glavnog glumca za film čija se radnja dešava u Aziji, rekavši da je u pitanju “tipičan rasistički pristup Holivuda”.

“Moramo da prekinemo rasistički mit da jedino belac može da spase svet”, napisala je Vu.

Posle kritike tog njenog komentara, glumica je objasnila da nije kritikovala Dejmona lično, nego holivudski manir da u azijskim filmovima glavni glumci budu belci, čime se insinuira da je bela rasa superiornija od drugih.

“Naši heroji ne izgledaju kao Met Dejmon. Oni liče na Malalu, Gandija, Mandelu… Niste nam potrebni vi da nas spasavate. Mi volimo našu boju kože, našu kulturu, snagu našeg duha u našim pričama. Ne treba da nas vi spasavate od bilo čega”, navela je glumica.Film “Great Wall” je režirao Džang Jimou (Zhang Yimou) (“Kuća letećih bodeža”) i smešten je u vreme Sung dinastije u Kini (959-1126). Film je labava adaptacija kratke priče Franca Kafke “Veliki Kineski zid” i nije zasnovan na istorijskim činjenicama, osim što se dešava oko Kineskog zida u vreme dinastije Sung.

Osim Dejmona, u filmu igraju i Djing Tijan (Jing Tian), Pedro Paskal (Pascal), Vilijem Defo (Willem Dafoe) i Endi Lau (Andy Lau). Film će se u bioskopima naći od 24. februara 2017. godine.

Ovo nije prvi put da je Konstans Vu kritikovala “holivudsku belinu”. Ona je prethodno komentarisala i izbor glumice Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) za rimejk filma “Ghost in the Shell” i najave da će se u tom filmu koristiti tehnika koja će omogućiti da beli glumci više liče na Azijate.

(Beta)

Ostavite komentar