Milion evra za vojne mape grofa Rošamboa

Američki kolekcionari kupili su na aukciji u Francuskoj za nešto više od miliona evra šest vojnih mapa koje su verovatno uticale na tok američkog Rata za nezavisnost 1781. godine.

Ove rukom iscrtane karte Njujorka, Bostona, zaliva Česapik i luke Portsmut pronadjene su na tavanu jednog potomka grofa Rošamboa, koji je u 18. veku predvodio francusku vojsku u SAD.

„Ti planovi omogućili su Rošambou da ubedi generala Džordža Vašingtona da Britanci imaju bolje položaje i da se, umesto da krene na Njujork, uputi ka Virdžiniji, gde je francuska flota pružala stratešku podršku patriotama“, borcima za nezavisnost, rekao je Emerik Rujak, koji je vodio aukciju u dvorcu Artinji, u Monbazonu, u centralnoj Francuskoj.    

Rujak je rekao da su nad tim mapama o strategiji odlučivali Rošambo i Vašington, kasnije prvi predsednik SAD.  

Na najvećoj mapi detaljno su prikazani položaji britanske vojske iz 1780, boraca za nezavisnost i francuskih trupa pod vodjstvom grofa Rošamboa. Samo ta mapa prodata je za 580.000 evra.  

Uz podršku Francuza, Vašington je poveo vojsku u Virdžiniju, gde su se odigrale odlučujuće bitke za nezavisnost – u Česapiku 5. septembra 1781. i Jorktaunu 19. oktobra iste godine.  

Medju pronadjenim stvarima grofa Rošamboa je i jedan mač za koji se veruje da je pripadao francuskom generalu i državniku markizu De Lafajetu koji se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost i doprineo odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.