U trendu

Miljenik Amerike bio je privatno hladan i grub

Ubistvom Kenedija osakaćena je borba za ideale slobode i demokratije u SAD-u, a nakon njegove smrti obnovljeni su rasni sukobi, usledilo je ubistvo Martina Lutera Kinga, rat u Vijetnamu, a svet nije postao bolji.

Na 40. godišnjicu smrti Džona Ficdžeralda Kenedija, televizijska stanica History Channel u svojoj trosatnoj emisiji “JFK: Otkriveno predsedništvo” pokušala da dokaže da je Kenedi bio progonjen osećajem prerane smrti: smrću svog sina Patrika, pretnjom smrću dobro skrivanih bolesti od kojih je patio. Posle je prerana smrt stigla njega, pa njegovog brata, sinove, nećake.

Kenedijevi su oduvek živeli kao aristokrate. U vreme kada je Džon počinjao predsedničku kampanju, porodično bogatstvo procenjivalo se na čak 500 miliona dolara.

‘Nikad nisam osetio Veliku depresiju iz prve ruke’, priznao je Džon u jednom govoru tokom kampanje: „Učio sam o tome samo na Harvardu“.

Kad je 1960. postao najmlađi predsednik i prvi katolik u Beloj kući, njegov život i brak sa prekrasnom Džeklin ličili su na bajku. Na predsedničkoj inauguraciji 20. januara 1961. godine izrekao je možda i najčešće citirane reči nekog političara: “Ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas, pitajte se šta vi možete da učinite za svoju zemlju”.

Kada je 43-godišnji Kenedi preuzeo dužnost 1961., bio je najmlađi predsednik u američkoj istoriji. Čitav svet bio je očaran bogatim, sposobnim i zgodnim predsednikom, a njegovu harizmu pojačala je lepa, elegantna supruga Džeklin. Sa Kenedijevima su Amerikanci dobili ono što nikad nisu imali – svoju kraljevsku porodicu.

Kenedi je bio prvi američki predsednik koji je shvatio moć televizije. Tokom hiljadu dana provedenih u Beloj kući uspešno je komunicirao sa američkom javnošću upravo pomoću televizijskih ekrana.

Na popisu Džonovih ljubavnica bile su žene različitog porekla i uzrasta. Od Merlin Monro do striptizeta i sobarica u jeftinim motelima. “Kod Džona je to išlo dok kažeš keks”, rekao je jednom njegov dugogodišnji prijatelj Džordž Smaters. Na listi su bile su Endži Dikson, Za Za Gabor i Kim Novak, neke ljubavnice delio je sa mafijašima, druge mu je podvodio Frenk Sinatra.

Širli MekLejn i Elizabet Taylor tvrde da su ga odbile, a Džejn Mensfild i jedna njujorška prostitutka su otkrile: “U krevetu je bio hladan, gotovo grub”.

Veza Boba Kenedija sa Merilin Monro istraživana je nešto slabije od odnosa što je glumica imala sa njegovim bratom, ali zna se da ga je ona “volela kao muškarca, a ne kao moćnog čoveka”, prenosi portal 24sata.hr.

Kenedija je u Dalasu ubio Harvi Li Osvald.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike