Miss Universe 2001 – Denise Quinones

Takmičenje za „naj, naj“ lepoticu je održano 11. maja Portoriku, a krunu je ponela devojka sa „domaćeg terena“, 20-godišnja Denise Quinones. U oštroj konkurenciji, ona je pažnju žirija skrenula, pre svega, ekstravagantnim kostimom – ogromnim ptičijim krilima na leđima.

Još jedan vrlo neobičan kostimski nastup je imala i Mis Izraela Ilanit Levy, koja se pojavila u maskirnoj odori, sa pancirnim prslukom ukrašenim dijamantima – prema njenim rečima, želela je da ovim „vojničkim“ izgledom skrene pažnju na bliskoistočne ratove i napetosti između Izraela i Palestinaca.

Devojka iz Brazila, Juliana Dornelles Borges, nije imala tako neobičan kostim – njen glavni adut je telo koje je „preživelo“ 19 plastičnih operacija. Silikonske grudi, smanjivanje ušiju, liposukcija, silikonske injekcije, samo su neki od brojnih zahvata. Ona sve to i ne krije, izjavljujući da je spremna da se podvrgne operaciji još 20 puta, samo da bi postala mis. Na predloge mnogih da se „plastičnim“ devojkama zabrani učestvovanje na takmičenju, ona odgovara: „Živimo u XXI veku i treba da koristimo napredak nauke. U Brazilu je sasvim uobičajeno da žena odlazi kod plastičnog hirurga. Podjednako uobičajeno kao i odlazak kod frizera. Tako treba da bude i u drugim zemljama“. Ipak, zlobni komentari nisu izostali, pa je Brazilka dobila nadimak „Frankenštajn“.

Pripreme za finalno veče nisu prošle bez skandala: u centru pažnje se našla francuska misica Elodie Gossuin, za koju se posumnjalo da je – muško. U anonimnoj dojavi se tvrdilo da je ona nekad bila on, koji se podvrgao operaciji promene pola. Žiri je počeo da sumnja, njene su ruke nekako počele da se čine predugačkim, a tu je bio i ožiljak na čelu. Ona sama je bila prilično uznemirena i nervozna, pa je žiri odlučio i da je podvrgne testu ženskosti. Kako je testiranje izgledalo ne zna se, ali je zaključak bio – 100% žensko!

I Hrvati su se pobrinuli za skandale: na njihovom lokalnom izboru je prvo proglašena jedna mis, da bi nedugo zatim bila i utvrđena kompjuterska greška. Jadna Jelena Petković je krunu morala da ustupi pravoj mis, Maji Cecić-Vidoš. Nezadovoljna pozicijom druge pratilje, odlučila je da tuži organizatore takmičenja.

Koristan link:

 • Miss Universe – zvanični sajt

  Miss Universe 2001 – raniji članci:

 • Kompjuterska greška izazvala skandal na izboru za Mis Hrvatske
 • Da li je ona bila on?

  Pomenusmo silikone…

 • Nestašica silikona u Brazilu
 • Nove grudi osvojene u nagradnoj igri!
 • Hoću par velikih, okruglih i čvrstih!

  Promena pola:

 • Izmenjena stanja

  Podsetimo se:

 • Misice na Maldivima
 • Da li će Mis Jugoslavije postati Mis sveta?

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.