U trendu

Mnogi nisu znali: Ovo je glavni razlog zašto se pasulj potapa u vodu pre kuvanja

Neke mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline.

Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink, a kao posledicu toga, oni se izlučuju iz tela pre vremena, pa ne donose nikakvu korist našem organizmu.

Pasulj i ostale mahunarke uvek treba potopiti u vodu pre kuvanja, ali ne zato što će tako brže omekšati i biti ukusnije, napominju stručnjaci. Razlog je upravo fitinska kiselina!

Digestivni trakt ne sadrži „barijeru“ koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, belančevine i masti. Posledica je deficit važnih nutrijenata a koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema.

Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova.

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinološkinja je izdvojila zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lešnici, pekani, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama, prenosi Espreso.

Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih, kaže Pavlova.

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 odsto.

Najbolji efekat se, neutralisanja ove kiseline ipak se postiže potapanjem namirnice u vodu.

Jedini nedostatak ove metode jeste što zahteva dugo vremena. Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati…. Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se „problematične“ namirnice potope u surutku.

Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuva ili peče, tako će se iz nje najviše „izbaciti“ fitinska kiselina, prenosi Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar