Monika Beluči ima savete za zavođenje

Beluči (51) je pažnju javnosti privukla kao „najstarija Bond devojka ikada“ u novom filmu o Bondu „Spectre“ i u intervjuu britanskom Telegrafu rekla je da je, kada ju je Sem Mendes prvi put kontaktirao, mislila da joj nudi ulogu „M“.

„Zaista sam tako mislila. Ali kada mi Sem objasnio da želi odraslu ženu koja zavodi Bonda, prvi put, shvatila sam da će ovo biti revolucionarno. Da će to biti divan primer kako za druge glumice tako i za druge žene,“ ispričala je ona.

Umesto da se vređa na etiketu „najstarije Bond devojke ikada“, Beluči – manekenka koja je postala poznata evropska glumica – nema problem sa protokom vremena.

„Nikada nisam bila u holivudskom sistemu. U Evropi, sve glumice koje vidim – Kristin Skot Tomas, Šarlot Rempling, Izabel Iper – igraju sjajne, snažne žene. Pogledajte samo Džudi Denč! Stvari se menjaju i postoji novi pogled na glumice i žene danas“.

Za lepoticu rođenu u Umbriji, koja se specijalizovala za mračne, provokativne pa čak i ružne scene od „Od pozadi“ preko „Stradanja Hrista“ do „Braće Grim“, uloga Lusije Skijare, mafijaške fatalne ženske u filmu „Spectre“ je drugačija.

„Danijel (Krejg) je darežljiv i kao glumac i kao muškarac tako da se nikad nisam osećala neprijatno. Kada morate da radite intimne scene sa nekim, hemija je važna, jer tada sve postaje tango“, rekla je ona.

„Ali mislim da nije slučajnost što biram uloge žena koje izlaze iz mraka na svetlost jer osećam da mi je starenje dalo novu slobodu. Kada sam bila mlađa ljudi su mi govorili da izgledam hladno. To je možda bilo zbog toga što sam bila uplašena i nesigurna i što sam znala tako malo o životu“, dodala je Beluči.

Sada, sa 50 godina i dvoje dece iz braka sa francuskim glumcem Vensanom Kaselom sa kojim se razišla 2013., Beluči se oseća više „u kontaktu“ sa sobom što joj omogućava da bolje glumi.

Dok je ranije prkosno govorila o ulogama koje su joj stigle zahvaljujući lepoti, danas je njen pristup lepoti drugačiji, piše britanski list. „Govoriti o lepoti kao o hendikepu je loše jer je lepota dar, poput zdravlja ili inteligencije“.

„Jedino što treba zapamtiti“, dodaje uz osmeh, „je da ne smete biti ponosni što ste lepi. Jer niste ništa učinili. Dato vam je“.

U slučaju Belučijeve, lepotu je nasledila od domaćice i vlasnika kompanije u gradu Sitadi di Kastelo gde je kao devojčica bila veoma stidljiva i gde joj je lepota pomogla da stekne prijatelje. „Prilazili su mi pa nisam morala da trčim za njima“.

Na pitanje šta bi želela dalje da radi, Beluči odgovara iz prve: „komediju“.

„Znate li koga bih volela da igram. Mortišu Adams – tada bih svu tu tamu mogla da iskoristim da bude smešna“.

Umesto da trči za mladošću, Beluči neguje „prirodu lepotu“ jer „kada vi niste više vi, postajete karikatura“.

„Posao mi daje disciplinu. Da bih igrala Bondovu devojku u seksi korsetu morala sam da učinim neke ustupke“, priznala je ona. „To ne znači da sam ustajala ujutru u 6 da bih išla u teretanu. Jednostavno nekoliko dana pre snimanja nisam jela pastu i to je to“.

„Istina je da volim kolače i pastu i čašu vina i povremeno cigaretu. Moj savet: jedi dobro, pij dobro, imaj dobar seks i smej se mnogo. Ostalo dolazi samo od sebe“.

„Za mene prava lepota nema nikakve veze sa borama već sa činjenicom da je mamina majka podigla petoro dece posle rata i nije prestala da se bori. Prava lepota je crveni ruž koji je očeva majka stavljala kad odlazi nedeljom u crkvu. Italijanke imaju jedinstvenu snagu jer moraju ceo život da se bore“, rekla je ona.

Kanalisanje te snage za ulogu Lusije bilo je prirodno za Belučijevu koja razume kako je doći iz sveta gde muškarci imaju svu moć.

„Nije slučajno što je Italijanka, jer u našoj zemlji žene i dalje moraju da nauče kako da budu slobodne. One mogu da imaju novac i nezavisnost ali ako ste godinama u kavezu i dalje se bojite da izađete napolje“.

„Na mnogo mesta na svetu, žene su dugo bile zatvorene i sada osećaju da moraju da vrište o svojim pravcima. Ali kada vrištiš, niko te ne sluša. Prava moć dolazi kada više ne moraš da vrištiš a to je nešto što mi žene još uvek moramo da naučimo“, rekla je Beluči.

Ono što sam naučila tokom godina je da treba poštovati nežnost i ženstvenost. Struktura društva je na žalost takva da ne dozvoljava nijedno pa žene moraju da prihvataju muški ritam, da postanu poput muškaraca kako bi bile jednake sa njima. Ali mi nismo muškarci. Umesto da kada zatrudne misle kako je to najbolja stvar koja im se desila, žene osećaju krivicu jer žele da budu i dobre majke i imaju karijeru.

„Moramo da imamo sve! Stvari moraju da se promene. Sistem mora da se promeri kako bi žene mogle sve to. Jer ako nam se ne da vreme da podignemo dete i budemo sa detetom a istovremeno i radimo, imaćemo bolesno društvo“, kaže Beluči.

Ipak, biti majka „stvara problem“, ukazala je ona, „jer kad dobijete dete osećate se potpunom. U prirodi, puma će onog momenta kada dobije mlade završiti sa mužjakom“.

Da li to znači da bi Beluči želela da ostane sama? „O ne! Muškarci su deo naše duše. Naučila sam mnogo tokom 18 godina koliko sam bila sa Vensanom. Čak i ako ne postojimo kao par, ja sam i dalje majka naše dece i ljubav postoji, samo drugačija. Mislim da je to veoma važno kada imate decu“.

Beluči trenutno snima novi film Emira Kusturice posle koga se vraća „jednostavnom životu – stvarnom zivotu“.

„Posao glumca je tako izmešten iz realnosti pa je potrebno napraviti korak unazad. Korak u senku“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike