najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Morisi – gradonačelnik Londona?

Iako se tokom čitave karijere Stivena Partika Morisija jednako pisalo o njegovim muzičkim biserima i kontroverzama koje je izazivao svojim komentarima, opet je kao šok stigla vest da će se slavni muzičar možda otisnuti u politiku.

Britanska štampa je pre nekoliko dana osvanula ispunjena tekstovima sa istim naslovom – „Morisi gradonačelnik?” Nije u pitanju njegov rodni Lankašir, niti Mančester, u kome je odrastao i napravio karijeru sa „Smitsima”, niti Los Anđeles u kome već godinama živi, već engleska prestonica.

Otuda ova vest da engleski muzičar, inače potomak irskih emigranata, razmišlja da se uključi u trku za gradonačelnika Londona zvuči još bizarnije.

Morisi, inače vegetarijanac od 11. godine i veliki borac za prava životinja, ozbiljno razmatra ponudu partije „Animal Welfare” (koja se takođe bori za prava životinja, ali i za životnu okolinu) da bude kandidat ove partije za gradonačelnika, objavio je „Gardijan”.

Muzičar se samo oglasio saopštenjem u kome ističe da društvena pravda za životinje nije prevelik zahtev i naglasio: „Mora da postoji institucionalni glas protiv paklene i arhaične društvene nepravde spram životinja u Ujedinjenom Kraljevstvu samo zbog toga što ’ne govore’ engleski.”

Morisi, koji je sa gitaristom Džonijem Marom 1982. osnovao „Smitse”, bend, koji, iako je objavio samo četiri albuma, i danas važi za jedan od najuticajnijih sastava, može da se pohvali i uspešnom solo karijerom.

Posle desetak solo albuma, za mnoge je i dalje ikona modernog indi-roka i jedan od najvećih pop-liričara, koga je ovdašnja publika uživo gledala dva puta – na „Egzitu” 2006. i u Beogradu 2014. Muzički uticaj koristio je i za društveni aktivizam, a počesto je i šokirao svojim stavovima: kritikovao je Margaret Tačer, Ronalda Regana, Dejvida Kamerona, britansku kraljicu, optuživan je za rasizam, a i danas je njegovo seksualno opredeljenje misterija. Još 2007. u intervjuu za magazin NME govorio je da nema ništa protiv ljudi iz drugih zemalja, dodavši:

„Priliv ogromnog broja emigranata koji dolaze u Englesku dovodi do gubljenja britanskog identiteta. Ako se šetate londonskim Najtsbridžom, čućete sve samo ne engleski akcenat…”

Da bi se uključio u trku, neophodno je da Morisi skupi 330 potpisa, a izbori za prvog čoveka Londona zakazani su za 5. maj.

(Jelena Koprivica, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike