najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mundjiu drugi put nagradjen u Kanu, Hoseini i Žoze najbolji glumci

Nagradu za najbolju režiju ovogodišnjeg 69. Medjunarodnog filmskog festivala u Kanu podelili su rumunski reditelj Kristijan Mundjiu za film “Matura” (Baccalauréat) i francuski sineasta Olivije Asaja za ostvarenje “Personal Shopper”.

Mundjiu, koji je 2007. godine postao prvi rumunski reditelj ovenčan Zlatnom palmom za film “Četiri meseca, tri nedelje i dva dana”, u nagradjenom ostvarenju bavi se korupcijom u rumunskom društvu, dok Asaja priča o mladoj ženi koja traga za nestalim bratom blizancem.

Filipinska glumica Žaklin Žoze osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu “Ma Rosa” svog sunarodnika Briljantea Mendose, u kojem igra sredovečnu ženu prinudjenu da plati veliku sumu novca da bi sebe i supruga spasila zatvora.

Priznanje za najbolju mušku ulogu dobio je 42-godišnji iranski glumac Šahab Hoseini za socijalnu komediju “Trgovac” Ašgara Farhadija, koji je nagradjen za najbolji scenario.

Farhadi je 2011. godine dobio Zlatnog medveda u Berlinu za film “Rastanak”, a potom i Oskara za najbolji strani film, i učestvovao je u trci za Zlatnu palmu 2013. godine sa ostvarenjem “Prošlost”.

Nagrada žirija dodeljena je britanskoj rediteljki Andrei Arnold za film “American Honey”, prvi koji je snimila u SAD. Ona je treći put nagradjena u Kanu, jer je 2006. i 2009. godine takodje dobila nagradu žirija za filmove “Ulica Crveni put” i “Fish Tank”.

Gran pri Kanskog festivala dobio je film “Juste la fin du monde” mladog kanadskog reditelja Gzavijea Dolana, sa Gasparom Ilijelom, Vensanom Kaselom i Marion Kotijar u glavnim ulogama, zasnovan na komadu francuskog pisca Žan-Lika Lagarsa, preminulog od side 1995.Komičar

Žan-Pjer Leo, predstavnik francuskog “novog talasa”, dobitnik je počasne Zlatne palme, a na ovogodišnjem festivalu predstavio se ulogom Kralja Sunca u filmu “Smrt Luja XIV”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike