Na aukciji prodat inventar Napoleonovog jela i pića na Svetoj Heleni

Foto: Beta

Inventar pića i hrane odobrenih za dnevnu isporuku rezidenciji francuskog imperatora Napoleona tokom njegovog izgnanstva na britanskom ostrvu Sveta Jelena, prodat je danas na aukciji u Velikoj Britaniji.

„Ovaj fascinantni dokument daje detaljan uvid u kvalitet i kvantitet vina, žestokog alkohola i hrane u kojima su uživali Napoleon i njegova svita tokom izgnanstva na Svetoj Jeleni“, navodi aukcijska kuća Vuli i Volis (Wooley & Wallis).

Dnevno im je bilo odobreno više od 50 flaša vina, kao i jabukovače, piva, šampanjca i drugih pića, zatim 30 kilograma hleba, 22 kilograma junetine i teletine, 22 kilograma jagnjetine i svinjetine, jedno pečeno prase, dve ćurke, dve guske, dve patke, devet morskih kokoši, 12 golubova, 42 jaja, 15 flaša mleka i dosta drugih stvari, navodi Vuli i Volis. 

Datum na inventaru je 13. oktobar 1820, a potpisao ga je Denzil Ibetson, britanski oficir koji je služio na Svetoj Jeleni dok je tamo bio Napoleon. Dokument je prodat za 976 funti (1.350 evra). 

U dokumentu se takođe navodi pedesetak stanovnika Longvuda, kuće u kojoj je stanovao Napoleon, među kojima je i sedam članova porodice vernog generala Bertrana.

Bivši car stigao je na Svetu Jelenu 15. oktobra 1815. posle 69-odnevnog puta iz Engleske. Izjeden dosadom i neraspoloženjem, umro je u maju 1821. godine u 53. godini. Veruje se da je umro od raka stomaka.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar