U trendu

Na jugu Kalifornije raste strah od sledećeg razornog zemljotresa

Samo nekoliko dana nakon što je više od 200 slabih potresa pogodilo jug Kalifornije, naučnici su objavili kako su otkrili dokaze o novom rasedu paralelnom uz opasni rased San Andreas, prenose inostrani mediji.

Novi rased prolazi kroz 56 kilometara dugo jezero Salton u pustinji Kolorado, a pošto sada znaju gde se nalazi, seizmolozi će morati da izračunaju nove modele rizika od zemljotresa za celo to područje, odnosno predvide koliki će uticaj imati na ionako opasno područje kojem preti novi veliki zemljotres.

„Ovaj dosad nepoznati rased predstavlja novu pretnju za celo područje i ima veliki uticaj na dosadašnje modele raseda, a samim tim i na predviđanje kretanja tla i scenarije pucanja južnog dela raseda San Andreas“, navode naučnici Seizmološkog laboratorija Nevade.

Rased nije otkriven ranije jer se nalazi ispod jezera, a naučnici su morali da koriste ceo niz instrumenata da ga precizno mapiraju kroz nekoliko slojeva tla.

Geolog Nil Driskol izjavio je da je lokacija otežala pronalaženje, ali i da nije bilo povezanih malih seizmičkih događaja.

Činjenica da je otkriven novi rased ne znači nužno da je celo to područje podložnije većem broju zemljotresa. Naprotiv, u poslednje vreme ukupno je zabeležen manji broj od očekivanog. Nedavno istraživanje pokazalo je da se na ovom području na svakih 175 do 200 godina u poslednjih 1000 godina događao zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale.

Ali, u poslednje vreme to nije bilo tako. Snažnih zemljotresa na južnom delu raseda San Andreas nije bilo u poslednjih 300 godina, a naučnici smatraju da je odavno trebalo da se dogodi. Sada moraju da istraže kakvu je ulogu u svemu imao novi rased koji je preuzeo deo naprezanja s većeg raseda. Međutim, mora se utvrditi i u kakvom se tačno odnosu nalaze oba raseda.

Niz manjih zemljotresa koji se osetio u ponedeljak bio je jači od dva slična događaja iz 2001. i 2009. godine, a to je ujedno podstaklo Američki geološki zavod (USGS) da podigne izglede za rizik snažnog zemljotresa na 1:100. Opasnost je u prethodna dva dana prošla, prenosi LA Times, ali ljudima koji žive na tom području ovo je slaba uteha jer i dalje žive na rasedu spremnom za pucanje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike