Na Kupusijadi u Mrčajevcima spremljen lonac za Ginsa

Foto: Beta

Domaćinstvo Miluna Tošića u Mrčajevcima kod Čačka danas je pripremilo svadbarski kupus u „loncu“ od 560 litara iz kojeg je posluženo oko 1.500 porcija posetiocima „Kupusijade“ koja se održava u tom selu.

Za spremanje tog jela je potrošeno 350 kilograma kupusa, 110 kilograma mesa, 50 kilograma luka, više desetina litara ulja i nekoliko kilograma začina, rekli su agenciji Beta u Turističkoj organizaciji Čačka, koja je jedan od organizatora trodnevne manifestacije „Kupusijada“.

U Turističkoj organizaciji očekuju da taj kupus spemljen u „loncu“ od 560 litara, uđe u Ginsovu knjigu svetskih rekorda.

Organizatori ističu zadovoljstvo posetom drugog dana „Kupusijade“ i kažu da je pored domaćih gostiju, veliki broj posetilaca došao iz Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, kao i iz Kanade.

Danas su „Kupusijadu“ posetili ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinington i predstavnici Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja (KANSEE), i u Čačku razgovarali sa gradonačelnikom Vojislavom Ilićem o privrednoj saradnji.

Na „Kupusijadi“, svečano otvorenoj u petak popodne, danas je u toku takmičenje u kuvanju svadbarskog kupusa u tri kategorije nadmetanja – za Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac: „Celo selo kuva“, „Ugostitelji“ i „Pojedinci“.

Finale takmičenja je sutra, a potom će žiri proglasiti pobednike.

Pored svadbarskog kupusa, posetioce „Kupusijade“ očekuju i nastupi kulturno-umetničkih društava, folk pevača, izložbe starih zanata.

Organizatori „Kupusijade“ koja se ove godine održava 13. put su Turistička organizacija Čačka, Organizacioni odbor i Mesna zajednica Mrčajevci, a pokrovitelj je Grad Čačak.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar