U trendu

Na ovoj planeti se najverovatnije krije vanzemaljski život

Iako je Venera jedna od najnemogućijih planeta za život u našem Sunčevom sistemu, moguće je da se na njoj krije život, ali u drugačijem obliku.

Oblaci kiseline na Veneri mogu biti domaćini jednostavnog mikrobiološkog organizma, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Astrobiologija“.

Kako prenosi B92.net, naučnici su proučavali neidentifikovane podatke koji čine tamne zakrpe u oblacima Venere. Koristeći ultravioletne zrake i svemirske sonde, otkrili su da su sastavljeni od sumporne kiseline i čestica koje apsorbuju svetlost.

Profesor Rakeš Mogul, koautor istraživanja i biološki hemičar na Politehničkom univerzitetu u Kaliforniji, objasnio je da bi bakterije mogle biti odgovorne za prisustvo sumporne kiseline.

“Na Zemlji već znamo da život može postojati u veoma kiselim uslovima, da se hrani ugljen-dioksidom i da proizvodi sumpornu kiselinu“, rekao je on.

Njegovo istraživanje sugeriše da bi Venera mogla imati naseljivu klimu u naredne dve milijarde godina.

Iako je Venera slične veličine i strukture kao Zemlja, ima tanku i toksičnu atmosferu sa jako visokim temperaturama, a iza oblaka kiseline može se videti svet pun vulkana i deformisanih planina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.