U trendu

Na proleće obnova „Boemske republike“

U uređenje stare kaldrme, mobilijara i Skadarlijske česme biće uloženo 14,2 miliona dinara, a rekonstrukcija Skadarske ulice počeće na proleće, izjavio je za list „Politika“ gradski menadžer Goran Vesić.

Time će, takozvanom „Beogradskom Monmartru“ biti vraćen stari sjaj, obećavaju gradski čelnici.

„Na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za projekte podsticanja turizma Skupštini grada je odobren projekat za obnovu Skadarlije uz 10 miliona dinara od novca za finansiranje projekta turizma, što je dve trećine ukupne sume. Gradska skupština će na ime obnove koja je poverena „Beograd-putu” preko Direkcije za puteve odobriti još 4,2 miliona dinara“, naveo je Vesić.

Kako tvrdi gradski menadžer, kaldrma će biti u potpunosti obnovljena, od Bulevara despota Stefana do Ulice Strahinića bana, kao i u delu Zetske.

„Vratićemo joj originalni izgled i stari sjaj kakav je imala posle rekonstrukcije 1969. godine kada je Skadarlija doživela procvat“, rekao je Vesić, dodajući da će u tom delu grada biti mesta samo za boemske i etno restorane, za akustičnu muziku, a ne za kafiće i noćne klubove sa ozvučenjem i novokomponovanim numerama.

Sve to, naveo je, biće uređeno posebnim aktima prilikom određivanja zona u gradu, pri čemu će Skadarlija biti označena kao posebna turistička gradska zona.

Biće, takođe, propisano kako i šta ugostiteljski objekti mogu da rade, kao i kako će izgledati bašte.

Tradicionalni izgled Skadarske ulice registrovane 1872, tačnije izgled ulice otkako je postala centar boemske četvrti, biće vraćen po projektu rekonstrukcije Uglješe Bogunovića iz 1966. godine.

„Nećemo je menjati jer istorija Skadarlije je istorija Beograda“, rekao je Vesić, navodeći da se prve kafane u Skadarliju sele krajem 19. veka, da se tada izvode prvi mjuzikli u Bums-Keleru.

Potok je, kako navodi, tada preusmeren na dve strane, prema Cetinjskoj i Strahinića bana, i posle rekonstrukcije ona postaje stecište značajnih ličnosti istorije.

„Skadarlijom su šetali svetski državnici poput Margaret Tačer, kralja Huana Karlosa i kraljice Elizabete, sve do današnjih, među kojima su Skadarliju nedavno u šetnji kroz Beograd sa premijerom Aleksandrom Vučićem posetili i Džozef Bajden i Johanes Han, čije su slike sa kaldrme obišle sajtove celog sveta“, dodao je Vesić.

I obnova infrastrukture je u posebnim planovima grada, najavljuje i dodaje da će potpunom rekonstrukcijom i skadarlijskoj česmi biti vraćen prvobitni raskošan izgled.

Osim originalnih klupa i kandelabara beogradskih parkova, u Skadarliji će moći da budu samo tezge koje su u skladu sa izgledom ulice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)