Na Slobodnoj zoni o fudbalu i mafiji, kao i krvnoj osveti (VIDEO)

Foto: Beta

Filmovi koji se prikazuju u nedlju uveče na festivalu „Slobodna zona“ govore o nasilju, stradanjima, o logorima u NDH, krvnoj osveti  –  oni traže promene i opominju.

Film „Treći“ Arsena Oremovića govori o uspehu reprezentacije Hrvarske u fudbalu, trećem mestu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1988. Taj uspeh je samo povod da bi se govorilo o fudbalu koji to više i nije, već je biznis, politika, nasilje navijača, mafijaški posao.

„To nije film o fudbalu, to je film naprosto o hrvatskoj fudbalskoj mafiji i njenim spregama koje ulaze u čitavo hrvatsko društvo“, rekao je voditelj „Noćnih razgovora“ u „Slobodnoj zoni“ Ivan Milenković.

On je rekao i da će u „Noćnim razgovorima“ sa publikom o fudbalu, zapravo onom negativnom oko njega, razgovarati reditelj Arsen Oremović, novinari i poznavaoci prilika oko fudbala Viktor Ivančić, Slobodan Georgijev i Katarina Radovanović.

Film Ivana Jovića „Zaveštanje“ vredan je pre svega jer beleži svedočenja ljudi preživelih iz stravičnih logora Drugog svetskog rata.

Film prenosi kolektivno iskustvo stradanja u Drugom svetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske. Izmontiran iz više od 450 sati snimljenih svedočenja, prikupljanih tokom četiri godine razgovora s 94 neposredna svedoka, predstavlja izvod iz velike dokumentarne arhive.

Filmska priča nema naratora, istoričara i arhivskih snimaka, već je „uronjena u čistu neposrednost živih svedočenja, dajući žrtvama jedinstveno pravo da same tumače sopstvena stradanja“, rekao je autor filma Ivan Jović.

Radnja filma „Patrijarh“ Li Tamahorija, smeštena je u šezdesete godine prošlog veka, na istočnu obalu Novog Zelanda gde su dve maorske porodice koje se bave šišanjem ovaca poslovni konkurenti ali i zakleti neprijatelji u krvnoj osveti.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar