najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najstarija Evropljanka proslavila 116. rodjendan

Najstarija Evropljanka, Italijanka Ema Morano, proslavila je 116. rodjendan, a tajna njene dugovečnost je doručak od tri jaja svakog jutra, preneli su danas italijanski mediji.

Rodjena 29. novembra 1899. godine, Ema Morano je druga najstarija žena na svetu, posle Amerikanke Suzane Mašat, rodjene četiri meseca ranije, naveo je torinski list Stampa i dodao da su to jedine dve žene registrovane da su još žive i rodjene u 19. veku.

List je dodao da je tajna dugovečnosti Italijanke takodje u genima. Majka Eme Morano je živela 91 godinu, a njena sestra 107.

Ema Morano, koja živi u dvosobnom stanu, tek je prošle godine prihvatila tudju negu i pomoć. “Snagom volje, možete čuda da učinite”, rekla je starica.

Radila je kao tekstilni radnik do 75. godine. Sa 20 godina je počela svako jutro da jede dva sirova i jedno kuvano jaje pošto su joj lekari ustanovili da boluje od anemije i preporučili joj terapiju s jajima.

Ema Morano je jela tri jaja dnevno od 20. do 110. godine i u tom periodu pojela ukupno 100.000 jaja.

Njen lekar Karlo Bava izjavio je da je starica savršeno zdrava i da samo ima znake duboke starosti.

“Potpuno je svesna koliko je srećna što tako dugo živi. Mirno je prihvatila sve posledice procesa starenja. Da su svi moji pacijenti kao ona, u svojoj ordinaciji bih po čitav dan samo čitao novine”, šaljivo je rekao Bava.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike