Najtopliji decembar u Švajcarskoj u poslednjih 150 godina

Švajcarska, evropska prestonica zimskog turizma, suočava se sa najtoplijim decembarskim temperaturama u poslednjih 150 godina, navodi novinska agencija AFP.

Visoke decembarske temperature, vedro nebo i skijaške staze bez snega loše utiču na zimsku turističku ski sezonu u zemlji zimskih sportova.

Prosečne temperature više su za 3,4 stepena Celzijusa u odnosu na dugogodišnji prosek za decembar, što je najveće povećanje od kada su počela merenja temperature pre 150 godina, podaci su švajcarske agencije za meteorologiju i klimatologiju.

“Nema sumnje da je ovo najtopliji decembar od kada se mere temperature 1864. godine. Jasno, ovo je posebno izraženo na visokim nadmorskim visinama”, izjavio je Stefan Bader iz agencije za meteorologiju i klimatologiju.

Visoke temperature i nedostatak snežnih padavina loše utiču na ugostitelje u Švajcarskim Alpima, koji se već suočavaju sa znatno smanjenim prilivom stranih turista zbog jake švajcarske valute.

Švajcarski hidrometerološki zavod saopštio je ranije ovog meseca da se očekuje da 2015. godina probije temperaturni rekord po treći put u samo nekoliko godina.

Globalno, ova godina bila je najtoplija, dok se očekuje novi rast temperatura u 2016. godini, saopšteno je iz Svetske meteorološke organizacije prošlog meseca.

Svetska meteorološka organizacija upozorila je da bi ljudsko neangažovanje u oblasti klimatskih promena moglo da dovede do povećanja globalnih prosečnih temperatura za oko šest stepeni Celzijusa.

Stručnjaci upozoravaju da velike poplave koje ovih dana pogadjaju Veliku Britaniju, ekstremno visoke globalne temperature i veliki šumski požari u Australiji, povezani sa “El Ninjom”, fenomenom uzrokovanim klimatskim promenama i prekomernim zagrevanjem mora i okeana, ukazuju da se klimatski uslovi na Zemlji pogoršavaju.

(Beta)

Ostavite komentar