Otkriveni detalji: Najveći avion na svetu poleteo prvi put (foto)

Džinovski avion sa šest motora i rasponom krila američkog fudbalskog igrališta prvi je put poleteo jutros, prenose mediji.

Kompanija „Stratolaunch Systems“ koju je 2011. osnovao pokojni saosnivač Microsofta, Pol Alen, sproveo je prvi probni let najvećeg svetskog aviona.

Najveći na svetu avion Stratolaunch Systems je tokom svog prvog leta razvio maksimalnu brzinu od 304 kilometra na sat i podigao se na visinu od 5000 kilometara, saopštila je pres-služba kompanije konstruktora.

Let je trajao ukupno dva i po sata. Za vreme testiranja piloti su ocenjivali kvalitet letenja aviona, upravljanje njim, kao i različite komandne sisteme.

Dizajniran je kao platforma za lansiranje raketa kojima bi se slala oprema u nisku Zemljinu orbitu. Plan im je da rakete lansiraju iz srednje visine, a u kompaniji se nadaju da će to biti puno jeftinije od trenutnog komercijalnog svemirskog lansiranja.

Raspon krila mu je 117 metara i širi je od bilo kojeg aviona na svetu, dužina 73 metra, a težina 230 tona. Prema proračunima, može nositi 250 tona tereta.

1 komentar
  1. Pavle

    Postoji li mogućnost da prevodi sa engleskog budu bolji? Šta je to „rasponom krila američkog fudbalskog igrališta“? Dokle je to avion stigao ako se podigao na visinu od 5000 kilometara?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike