najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najveći matematičar sveta živi kao pustinjak

Svet je za Rusa Grigorija Perelmana čuo 2003. kad su MIT, Prinston, Kolumbija i još nekoliko univerziteta priznali njegovo rešenje Poinkareove pretpostavke, matematičkog zadatka koji je 99 godina odolevao naporima matematičara celog sveta da je reše. To je na kraju uspelo Grigoriju, samo što je on, umesto da pokupi milion dolara apsolutno zaslužene nagrade – on je sve odbio.

Kratko je obrazložio da je za rešenje zaslužan i američki matematičar Ričard Hamilton podjednako kao i on. Tri godine kasnije, 2006, odbio je da se pojavi na dodeli Fildsove medalje Međunarodne matematičke unije. Reč je o, ni manje ni više, nego praktično Nobelu za matematičare.

Perelman je, opet kratko, objasnio da je nagradu odbio jer nije zadovoljan ponašanjem svetskog udruženja matematičara. Živi skromno. Ne voli automobile, živi u stanu kod jednog prijatelja u Rusiji, u nekakvoj maloj, zabačenoj daščari. Ne šiša se, ne brije se, ne seče nokte, a fizički pomalo podseća na legendarnog Raspućina.

Doduše, malo šta je sigurno što se njega tiče. Neki od mitova o njemu govore da živi zapravo u stanu svoje majke u Kupčinom, južnoj četvrti Sankt Peterburga. U jednom trenutku ruski mediji su pokušali da ga zaskoče kako bi od njega napravili “selebritija”, ali je to dovelo samo do toga da se neko vreme apsolutno izolovao. Neko vreme ga nije bilo baš nigde.

Nagađalo se čak da je pobegao u Švedsku, ali niko nije uspeo da mu uđe u trag jako dugo, pa su ga na kraju ostavili na miru. Isto tako su kapitulirali i svetski matematičari, apsolutni genijalci, koji su ga i 2003. i 2006. danima nagovarali da prihvati i milion dolara i matematičkog Nobela, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike