Napustio civilizaciju: Belgijanac živi kao pećinski čovek u Sloveniji

Foto: nuzree/Pixabay.com

Belgijanac Anđelo Valkenborg je, kako se smatra u savremenom društvu imao sve – suprugu, posao šefa i hipotekarni kredit, ali je sve to napustio da bi se vratio u praistoriju.

Već tri meseca, ovaj 30-godišnjak iz Limburga živi kao pravi lovac-sakupljač u jednoj šumi na jugu Slovenije.

Hrani se isključivo od plodova koje pronalazi u prirodi, a jedini savremeni predmet koji je zadržao je mobilni telefon koji puni solarnom energijom.

Anđelo je dugo godina bio fasciniran opstankom u prirodi i  pročitao na desetine knjiga i priručnika o preživljavanju. Nakon nekoliko kraćih treninga u Švedskoj i Nemačkoj, odlučio je da živi kao pećinski čovek. Od granja i lišća sagradio je sebi zaklon: “Moj cilj je bio da napravim kolibu u kojoj mogu da palim vatru. Srećom pa je ovde glineno tlo”.

Hrani se ribizlama, žabama, koprivama, ali mu nije dozvoljeno da lovi.

“Nakon četiri godine proučavanja tehnika preživljavanja i dalje pravim greške. Nije nimalo jednostavno, ali sam jako srećan”, objašnjava ovaj moderni kromanjonac, prenose belgijski mediji.

Budući da još nije savladao rukovanje lukom i strelom, meso kupuje u obližnjem selu.

“Voleo bih da mogu da lovim jelene i divlje svinje, ali za to još nisam sposoban, a i zabranjeno je. To bi se smatralo lovokrađom”, kazao je Anđelo koji sanja o životu primitivnog čoveka u Kanadi, na Aljasci ili Sibiru.

Iako je njegov cilj da živi u potpunoj izolaziji od sveta, priznaje da nije u sasvim odsečen od civilizacije.

“Moj automobil je parkiran na izlazu iz šume, za svaki slučaj. Plan je da ga se zauvek rešim. Poslednjih 200 godina, tehnike preživljavanja koje su razvili naši preci potpuno su zaboravljene. Zahvaljujući internetu pokušavamo da spasemo to znanje”, rekao je on.

(Tanjug)

Jedan komentar

  • Miroslav

    Treba da dođe u Srbiju na obuku. Pola Srbije živi bez plate, hrani se plodovima prirode. To je kod nas postalo normalno.

Ostavite komentar

Oznake