najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

NATO pomaže Srbiji da uništi rizičnu municiju

Zahvaljujući logističkom sporazumu između Srbije i NATO, unapređeni su kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda „Kragujevac“ koji od danas zvanično može da krene sa demontiranjem municije.

Kako je saopštila Ambasada Norveške u Beogradu, Vojska Srbije će tako u naredne dve godine moći da uništi skoro 2000 tona viškova municije koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik.

Reč je o bezbednom demontiranju municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, dok se metalni delovi koriste kao sekundarna sirovina.

Sredstva je obezbedio poverilački fond NATO-a od koga je, kako se navodi, Srbija tražila pomoć.

Srbija je inicirala osnivanje Poverilačkog fonda za delaboraciju i uništavanje viška ubojnih sredstava i unapređenje kapaciteta Tehničko remontnog Zavoda Kragujevac novembra 2011. a isti je odobren od strane NATO sredinom 2013. godine.

Tim fondom je predviđena ukupna donacija zemalja NATO-a, uključujući i Norvešku, od 3,7 miliona evra za Zavod u Kragujevcu i to za nabavku odgovarajuće opreme i obuku.

Nakon završetka projekta, novonabavljena oprema ostaće u Zavodu i on će biti osposobljen kao regionalni centar za uništavanje viška municije i opreme koja postoji u velikom obimu u regionu.

Mnoge zemlje se suočavaju sa problemoom viška zastarele municije koje se teško otarasiti na bezbedan i ekološki način. To zahteva složene industrijske procese, a samim tim i visoke troškove.

NATO je i ranije pomagao Srbiji preko svog poverilačkog fonda kako bi se obezbedilo zdravije životno okruženje za stanovnike Srbije. Tako je u poslednjih nekoliko godina 1.400.000 mina i 28.000 oružja uništeno u Srbiji i Crnoj Gori.

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, smatra da je ovo još jedan dobar primer podrške NATO-a Vojsci Srbije. “Norveška je sa zadovoljstvom podržala smanjivanje rizika od incidenata ali i krađe, kao i oslobađanje odbrambenih resursa kako bi se koristili za korisnije stvari od bezbednog ali opet skupog skladištenja zastarele municije”, rekao je ambasador.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Miroslav

    Zašto se municija ne proda . Svaka roba ima kupca. Ovako amerikanci nam istopili tenkove i topova a sada nam uništavaju municiju. Dokle breee.

  2. batamrca

    ali ostaje pitanje kako da se oslobodimo njihovih bombi sa osiromasenim uranijumom

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike