najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne, Britanci nemaju loše zube

Mit o Britancima požutelih, kvarnih zuba, koji je posebno ukorenjen među Amerikancima, jednostavno nije tačan, otkriva nedavno istraživanje u kom se čak tvrdi da Britanci imaju  zdravije zube od Amerikanaca.

“Suprotno uvreženom verovanju, naše istraživanje je pokazalo da Britanci nemaju šta da zavide Amerikancima kada je reč o zubnoj higijeni”, navode autori studije pod naslovom “Ostin Pauers grize”, po britanskom filmskom junaku nezdravog osmeha koji parodira Džejmsa Bonda.

Istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno nekoliko hiljada  muškaraca i žena, starosti od 25 godina i više, otkrilo je da Amerikancima nedostaje malo više zuba – 7,31 po osobi, za razliku od Britanaca kojima u proseku fali 6,97 zuba.

Autori studije, objavljene u časopisu British Medical Journal, navode da je predubeđenje o “lošem britanskom zubalu”, staro više od 100 godina, podsticano reklamama za zubnu pastu sa “blistavim američkim osmesima”.

Socijalne razlike po pitanju zuba su veće u SAD nego u Velikoj Britaniji: najsiromašniji stanovnici Velike Britanije imaju zdravije zube nego pripadnici istih društvenih slojeva u SAD kojima su zubarske usluge, mahom privatne u ovoj zemlji, praktično nedostupne.

Britanska štampa se odmah dograbila ovih podataka: “Nasmešite se! Američki zubi su gori od naših!”, naslov je članka objavljenog u “Tajms”-u, dok visokotiražni tabloid “San” ističe: “Stručnjaci potvrdili, Jenkiji nemaju pravo da se rugaju našem zubalu!”, a Indipendent zaključuje da “britanski zubi raspršuju američke predrasude”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike