Neispravno još osam proizvoda Juvitana

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je utvrđeno da je još osam proizvoda za dečju ishranu Juvitana neispravno.

Kako je navedeno iz ministarstva, uzorkovanje proizvoda Fabrike dečje hrane “Juvitana” iz Inđije koje je vršeno 10. oktobra sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd pokazalo je da su neispravne dečje kašice sa šećerom, jabuka i višnja čiji je rok upotrebe do 3. marta 2019, jabuka, brusnica i borovnica čiji je rok upotrebe 5. februar 2019, jabuka čiji je rok upotrebe 7. decembar 2017, šljiva sa rokom upotrebe 8. jun 2019. i kajsija sa rokom upotrebe do 15. Juna 2019. godine.

Dodaje se da je uzorkovanje pokazalo da su neispravni i Juvitana dečji voćni nektar sa šećerom, kruška, rok upotrebe 22. decembar 2017, dečji kašasti voćni nektar sa šećerom, jabuka i višnja, rok upotrebe 13. decembar 2017. i dečji bistri sok, jabuka, upotrebe do 6. decembar 2017.godine.

Fabrika dečje hrane “Juvitana” u Inđiji obustavila je u subotu 12. novembra proizvodnju, posle informacija iz Ministarstva zdravlja da su u njenim proizvodima nađeni pesticidi, koji ne odgovaraju zakonskim propisima.

Zabrana proizvodnje trajaće, kako je tada saopštio poslovni sistem “Svislajon Takovo”, dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda koji se nalaze na lageru u fabrici.

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja naložili su 10. Novembra povlačenje sa tržišta sedam “Juvitana” kašica za bebe fabrike “Svislajon – Takovo”, jer je u njima nađen veći broj određenih vrsta pesticida, nego što je dozvoljeno.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije danas da trenutno proverava da li su sporne serije kašice dečje hrane Juvitana povučene sa tržišta, i da će ukoliko se u prodaji nađu sporne serije kašice one odmah biti povuče i oduzete, a protiv prodavca će biti podneta prijava, jer je to procedura koja sledi nakon izdavanja naloga o povlačenju.

(Tanjug)

Ostavite komentar