najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nemačka: Bouvi je pomogao u rušenju Berlinskog zida

Nemačka je danas zahvalila preminuloj britanskoj muzičkoj legendi Dejvidu Bouviju na pomoći u rušenju Berlinskog zida 1989. godine.

„Zbogom Dejvide Bouviju. Sada si među „Herojima“. Hvala što si pomogao da se sruši zid“, stoji u poruci koju je nemačko ministarstvo inostranih poslova objavilo na Tviteru zajedno sa linkom za video spot čuvene Bouvijeve anti-hladnoratvske himne „Heroes“.

Ovu pesmu Bouvi je napisao zajedno sa Brajanom Inom 1977, za vreme svoje „berlinske faze“, kada je tri godine proveo u Berlinu, tada podeljenom gradu na zapadni i istočni, komunistički deo.

Pesma je postala simbolom Berlinskog zida i jedan od najvećih Bouvijevih hitova, a inspiraciju za nju je britanski roker dobio dok je sa prozora Hansa studija gledao u par koji se ljubi ispred zloglasnog zida.

Bouvi je pesmu izveo i 1987. godine na koncertu ispred zgrade Rajstaga, u zapadnom delu Berlina, nedaleko od zida. Na stotine mladih Berlinaca iz istočnog dela je tada pohrlilo na granicu kako bi čulo slavnog pevača.

„Ne bih napisao muziku da nisam bio potpuno opčinjen Berlinom, zidom i njegovim uticajem na grad“, izjavio je 2002. godine Bouvi listu Tagešpigl u jednom od retkih intervjua o svom životu u nemačkoj prestonici.

Povodom 25-godišnjice pada Berlinskog zida, u novembru 2014, britanski pevač Piter Gabriel izveo je pesmu „Heroes“  ispred Branderburške kapije, zajedno sa rok sastavima iz istočne i zapadne Nemačke i bivšim disidentima.

(Tanjug)

https://twitter.com/OccupyWallStNYC/status/686558135419596800/photo/1?ref_src=twsrc^tfw

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike