U trendu

Neobjašnjivi nestanak dečaka: Seo je na voz i više se nikad nije vratio (video)

Dana 14. septembra 2007., tada 14-godišnji Endru Godsen izašao je iz porodične kuće u Dončesteru, ukrcao se u voz za London sa kartom za jedan smer i naprosto je nestao. Jedini trag koji je ostao za njim kratka je sekvenca sa nadzorne kamere sa Kin’s Kros stanice, a to je ujedno i poslednje viđenje tog školarca. Danas, deceniju kasnije, njegov nestanak ostaje misterija.

Porodica Godsen – Kevin, Glenis, Šarlot i Endru, trebali su da sednu i večeraju zajedno te večeri 14. septembra, piše BBC. Šarlot je bila u svojoj sobi na laptopu, dok su za Endrjua mislili kako je u podrumu kuće u predgrađu Balbija, gde je svakog popodneva posle škole igrao igrice. Kad su mu povikali da dođe da jede jer je hrana na stolu, on se nije pojavio. U njegovoj spavaćoj sobi roditelji su pronašli školsku jaknu iz katoličke srednje škole kao i kravatu koja je bila uredno složena na stolu. Kasnije su otkrili njegovu košulju i pantalone u perilici veša. Nakon niza haotičnih poziva, otkrili su kako uopšte taj dan nije bio u školi. Njegova sestra Šarlot, koja danas ima 26 godina, rekla je „zavladala je kompletna panika. Prvo smo pomislili kako mu se nešto dogodilo na putu do škole. Kad smo saznali da u njoj nije bio, niti je krenuo, to nas je još više zabrinulo“.

Bilo je očito kako je kako je Endru obukao svoju školsku uniformu i izašao iz kuće, da bi se ponovo vratio kad su svi iz kuće izašli. Tada se preobukao u pantalone i omiljenu majicu pa se na putu prema železničkoj stanici zaustavio na bankomatu gde je digao 200 funti sa svog računa.

– Očigledno je nestao sa lica zelje, a psihološki je nemoguće pomiriti se sa tim – rekao je njegov otac Kevin. Upadneš u začarani krug misli, od mogućeg ubistva do samoubistva, otmice, preživljavanja, a sve to se menja iz dana u dan, opisao je očajni otac. Endrua porodica opisuje kao tihog, nežnog i inteligentnog dečaka koji je učestvovao u vladinom programu za mladu i talentovanu decu i uzorne učenike. Uzorni dečak bio je daleko od buntovnog. Voleo je da čita Gospodara prstenova i Vodič kroz galaksiju za autostopere koji se i danas nalaze na polici u njegovoj sobi, kao i igrice te CD-i koje je volio.

Endru je kod kuće provodio najviše vremena, a nikad nije izašao bez da bi pre rekao gde ide, zbog čega su članovi njegove porodice još više zbunjeni. Od njegovog nestanka policiji je prijavljeno na desetak navodnih viđenja dečaka, ali ništa što bi policiju odvelo na koristan trag. Porodica smatra kako je policija previše površna i pasivna i zbog toga nisu pronašli Endrua.

Tek 27 dana kasnije došli do snimka na kojoj je na stanici King’s Kros, iako su imali svedoke koji su ga videli u vozu i rekli gde je sišao. Nakon četiri godine bez ijednog novog traga, porodica je 2011. sama unajmila privatne istražioce, koji su među ostalim, napravili sonarno skeniranje Temze – bez rezultata. Porodica se čak i nakon 10 godina nada kako će Endru samo jednog dana ući kroz vrata. Njegovu sobu ostavili su onakvom kakva je bila na dan kad je u njoj poslednji put bio.

U Velikoj Britaniji svake godine prijavi se nestanak više od 100 hiljada ljudi, a oko 80 posto slučajeva obično se reši u prva 24 sata, a velika većina u nedelju dana. Samo oko 2 posto ljudi nestanu na više od nedelju dana. Nažalost, Endru je među onom manjinom za koje je pitanje hoće li se ikad saznati šta im se dogodilo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike