Neprikladna skulptura

Zbog skulpture gole porodice posetioci tržnog centra u gradiću Delrej Bič u američkoj državi Florida, gde je izložena, okreću glave i trude se da je ne gledaju.
Roditelji sa Floride žale se na skulpturu koja prikazuje golu porodicu, a smeštena je ispred šoping centra u zapadnom delu Delrej Biča.
Naime, zabrinuti roditelji dece koja pohađaju obližnju osnovnu školu tvrde da je bronzana statua neprikladna i da je predsednik Asocijacije roditelja i nastavnika poslao svim roditeljima mejl u kome im je rekao da treba da se žale na ovo umetničko delo.
Skulpturu koja nosi naziv "Putovanje u nepoznato" izradio je umetnik Ajzak Ašer. Ona bi trebalo da predstavlja putovanje ruskih i etiopskih Jevreja iz njihovih domova do Izraela. Prvobitno je ovo delo bilo izloženo na drugoj lokaciji u istom kraju.
Lokalne novine "The South Florida Sun-Sentinel" izveštavaju da je skulptura Ajzaka Ašera i ranije privlačila mnoge kritike. Godine 1995. gradsko veće gradića Boka Ratona nateralo je ovog umetnika da prekrije intimne delove na nekoliko njegovih skulptura uz pomoć kartona u obliku smokvinog lišća. Međutim, lišće je kasnije sklonjeno sa skulptura.
A da li se Amerikanci razumeju u umetnost, ili je takva skulptura zaista neprikladna – odlučite sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.