U trendu

Nestao na Himalajima, posle 47 dana pronađen živ: Da ste samo stigli tri dana ranije…(video)

Tajvanski planinar oporavlja se u bolnici nakon što su spasilačke ekipe pronašle njega i njegovu mrtvu devojku u planinskom delu Nepala gde su bili 47 dana živeći samo na vodi i soli, nakon što im je nestalo hrane.

Liu Čen Čun (18) umrla je samo tri dana pre nego što je spasilačka ekipa uspela da ih pronađe na severozapadu Nepala, ali njen momak je uspeo da preživi uprkos tome što je izgubio 30 kilograma u ovoj nesreći, prenosi AFP.

Teško neuhranjen Lian Šeng Jueh (20) prima medicisku pomoć u bolnici u Katmanduu gde je prevezen nakon što je spasen u dalekom predelu Nepala.

Par je pratio tok reke nizvodno u nadi da će naići na selo, ali zaglavili su se kada su došli do ivice vodopada, a nisu mogli da se vrate nazad odakle su došli. Preživljavali su na krompiru i rezancima dok im nije nestalo hrane, ostavši samo na malo soli i vodi.

Doktori koji su se brinuli o Liangu kažu da je pored toga što je teško neuhranjen, njegova desna noga bila inficirana larvama, ali da se oporavlja i da vraća snagu.

Porodice planinara pozvale su nadležne nakon što nisu stupili u kontakt sa njima kada je dogovoreno, 10. marta. Nakon što su nestali, Liangov otac je otputovao u Nepal i iznajmio helikopter kako bi ih pronašao.

Čou Čiang Čeh, prijatelj ovog para, izjavio je da su vozili biciklove od Indije do Nepala u „avanturi iz snova“, prenosi agencija.

„Ona (Lu) se borila da preživi na Himalajima toliko dugo, toliko sam tužan što nije izdržala, to je velika nesreća, ona mi je kao porodica“, rekao je Čou.

Još jedan prijatelj odao je počast u njeno ime sećajući je se kao „srećnog deteta“ koje je uvek tragalo za novim mestima gde bi išlo.

„Verujem da ćeš dobro živeti i na drugoj strani“, postavila je na Fejsbuk stranici Korn Huang koja je rekla da je godinu dana živela sa Lu.

Par je, kako se navodi, planinario oko 3.000 metara bez vodiča.

Putni operateri se zalažu da vodiči budu obavezni kako bi osigurali bezbednost planinara ukoliko oni odu iznad određene nadmorske visine, rekao je Ang Cering Šerpa, šef planinarskog saveza Nepala.

„Čak i popularne putanje mogu da budu teške za snalaženje za nove planinare ukoliko ima snega ili bilo kojih drugih nepogoda“, rekao je on.

Predsednik planinarskog saveza Čandra Prasad Risal rekao je da bi bilo moguće da se izbegnu nesreće kada bi vodiči bili uključeni.

„Nadamo se da je ovaj događaj poziv za buđenje vlastima“, rekao je on, a prenosi Tanjug.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike