U trendu

Neverovatno, ali ovaj magični cvet cveta samo jednu noć u godini

Kadapul ili „kraljica noći“ je jedan od najređih cvetova na svetu baš zato što cveta samo jednu noć u godini.

To je cvet čiji je život vrlo kratak, jer ova biljka cveta samo jednu noć svake godine. Cvetanje počinje nakon sumraka, kad sunce u potpunosti zađe.

Mnogo očekivani trenutak započinje bez žurbe. To je mukotrpan proces kaktusa prema savršenstvu, jedan zapanjujući događaj u prirodi. Kada je cvet Kadupul spreman za cvetanje, bitno je biti na pravom mestu u pravo vreme za snimanje čarobnog trenutka.

Nekoliko trenutaka kasnije procvetalog cveta latice menjaju izgled, gotovo kao da biljka želi sakriti tu lepotu od zemaljskih bića pre svitanja zore. I dok se sunce probudi, sve što je ostalo kao dokaz velikog spektakla je izbledeli cvet. To ga čini i najskupljim cvetom na svetu, jer nismo ni sigurni hoće li cvetati ili ne, a čak i ako to učine, oni se suše pre nego što ih možete ubrati.

Kadupul je lepi beli cvet poreklom iz Šri Lanke. Cvet ima drugačija imena u različitim zemljama Kraljica noći, cvet s Meseca… On raste u Meksiku, Venecueli, u toplim delovima Amerike na zapadnoj obali, i u Teksasu. Putnici iz celoga sveta dolaze na ostrvo Šri Lanka da pogledaju ovaj zadivljujući i redak cvet. Botaničari još nisu saznali zašto ovaj cvet brzo umire. Istinska misterija za botaničare je kako biljke znaju kada da cvetaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar