U trendu

(Ne)vreme u Srbiji

Nevreme praćeno grmljavinom zahvatilo je sinoć Beograd, Niš, Sombor, Gornji Milanovac i još nekoliko gradova širom Srbije. Osim poplavljenih ulica pojedini delovi Niša i Beograda ostali su bez struje.

U Beogradu, pljusak je napravio i haos na ulicama.

Iz „Beogradskog taksija“ su rekli da je saobraćaj bio otežan u svim delovima grada. U Darvinovoj ulici potopljeno je jedno vozilo, navode oni, što je napravilo zastoj u saobraćaju, a od Cvetkove pijace do Vukovog spomenika na kolovozu je voda bila duboka 20 do 30 centimetara.

Zbog jakog pljuska, slivale su se i bujice na Autokomandi, kao i na delu Bulevara Mihajla Pupina od opštine Novi Beograd ka Starom sajmištu.

Tramvajski saobraćaj u užem centru Beograda je u prekidu zbog velike količine vode na šinama.

Meteorolozi su tokom čitavog dana upozoravali na pljusak koji će tokom noći pogoditi širu okolinu Beograda, a ovakvo vreme najavili su i u narednim danima.

U Nišu je, za nešto više od tri sata uz jaku grmljavinu palo je 58 litara kiše po metru kvadratnom, podaci su sa Hidrometeorološke stanice u niškoj tvrđavi, javlja dopisnik RTS-a.

Protivgradna odbrana dejstvovala je na područjima Merošine, Doljevca, Gadžinog Hana i Niša. Centralne gradske ulice su poplavljene što je u Nišu postalo uobičajeno posle velikih padavina.

Najkritičnije je bilo na Bulevaru 12. februar dok su ekipe vodovoda izvlačile vodu kod nadvožnjaka nedaleko od hale Čair a voda je prodrla i u podzemni prolaz u centru grada.

Pojedini delovi Niša ostali su bez struje.

Prognoza vremena za ponedeljak, 28. jul

Promenljivo oblačno i nestabilno mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa velikom količinom padavina, pojavom grada i pojačanim vetrom. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura od 15 do 20, najviša dnevna od 26 do 29 stepeni.

Beograd: Promenljivo oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni.Jutarnja temperatura oko 19, najviša dnevna oko 27 stepeni.

Temperature u većim gradovima:

  • Beograd: minimalna 19°C, maksimalna 27°C,
  • Užice: minimalna 16°C, maksimalna 26°C.
  • Novi Sad: minimalna 18°C, maksimalna 26°C,
  • Subotica: minimalna 18°C, maksimalna 27°C,
  • Kragujevac: minimalna 19°C, maksimalna 27°C,
  • Negotin: minimalna 19°C, maksimalna 28°C,
  • Niš: minimalna 19°C, maksimalna 29°C,
  • Priština: minimlna 16°C, maksimalna 26°C.

Evropa: U Skandinaviji, srednjoj i većem delu zapadne Evrope, na severu Apeninskog i Balkanskog poluostrva, promenljivo oblačno s pljuskovima i grmljavinom. Nad ostalim delovima kontinenta pretežno sunčano.

 Biometeorološka prognoza

Osobe sa kardiovaskularnim i respiratornim oboljenjima i dalje mogu osetiti pojačane tegobe usled očekivanih biometeoroloških prilika. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolja i problemi sa snom. Svim učesnicima u saobraćaju se savetuje dodatna opreznost.

Upozorenja i najave RHMZ Srbije

U ponedeljak (28.jula) ponegde se očekuju nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i jakim vetrom.

Na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Jasenici, Kubršnici, Resavi, Lugomiru, Moravici, Bjelici, Skrapežu, Đetinji i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji će biti u porastu od 28. jula do 02. avgusta sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja uslovnih vodostaja (upozoravajućih nivoa). Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Prognoza vremena za 29. jul

Promenljivo oblačno i nestabilno , sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Slično vreme nas očekuje i narednih dana

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike