Nikad bliže: Asteroid veličine Big Bena UPRAVO prolazi nadomak Zemlje

U sredu ujutro, oko 7 časova i 30 minuta po srednjoevropskom vremenu, veliko nebesko telo proći će nadomak Zemlje. Biće to najbliže što nam je taj asteroid prošao iznad glava u šest poslednjih prolazaka nebom u poslednjoj deceniji.

Veliko nebesko telo će proći nadomak Zemlje. Asteroid 2013 RV9, kako ga je nazvala NASA, biće udaljen 6.842.740 km, što je relativno blizu u svemirskim relacijama, prenosi B 92.

Radi poređenja, asteroid se 2003. godine Zemlji približio na 54.204.692 km, a sledeće godine na 57.613.556 km. Poslednji put kada je RV9 proleteo nebom iznad Zemlje, a to se desilo u avgustu prošle godine, približio nam se na 34.709.372 km.

Procenjuje se da je promer asteroida RV9 između 50 i 110 metara, dakle više od londonskog Big Bena. Dugačak je 93 metra, koliko seže visina najnižeg plamena na Kipu slobode u Njujorku i u njega bi stalo pet Velikih sfingi iz Gize.

NASA je taj asteroid kategorizovala kao NEO, objekat koji prolazi blizu Zemlje. Kolika je verovatnoća da se na svom stalnom obletanju oko Zemlje jednom zaleti u našu planetu? Gotovo nikakva, kažu stručnjaci NASA.

Uostalom, kako se putanja takvih svemirskih objekata može predvideti godinama unapred, Zemljanima bi preostalo dovoljno vremena da postojećom tehnologijom skrenu opasni objekt sa putanje prema Zemlji, kaže NASA.

RV9 će sledeći put biti viđen u blizini Zemlje 2022, kao i 2023. i 2024. godine i još mnogo puta do kraja 21. veka.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. bambi

    A ja vidim neko mi napravio ruku u basti. Ni na kraj pameti da je to udario asteroid. Inace, pravo da vam kazem, na osnovu mojih proracuna, asteroid je toliko mocan da ce se raspasti na tri polovine. Jedna ce udariti u amere, druga u ruse a treca u Brisel i onda ce na planeti Zemlji zavladati raj.

  2. Anonimni

    Hvala na informaciji

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike