najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nobelov komitet još bez direktnog kontakta sa Dilanom

Pet dana nakon što je Bob Dilan proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost niko ne zna šta američki kantautor misli o tome, pa ni Nobelov žiri.

Švedska akademija koja dodeljuje ovu nagradu, kaže da nije uspela da stupi u kontakt sa Dilanom od kada je proglašen za dobitnika nagrade, prenosi AP.

“Još nismo stupili direktno u kontakt sa Bobom Dilanom, ali smo razgovarali sa jednim od njegovih najbližih saradnika”, rekla je AP-u stalna sekretarka Akademije Sara Danijus.

Akademija se nada da će on prihvatiti poziv da primi svoje priznanje na svečanoj ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

“Bilo bi divno da Dilan dođe u Stokholm u decembru, ali ako ne želi, ne želi”, rekla je Danijus.

Ona je podsetila da je bilo dobitnika koji su preskočili ceremoniju. Harold Pinter i Alis Manro nisu došli na ceremoniju 2005. i 2013. godine iz zdravstvenih razloga.

Samo dva pisca u istoriji nisu prihvatila Nobelovu nagradu za književnost – Boris Pasternak pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958. godine i Žan Pol Sartr koji je odbio sve pocasti i nagradu 1964. godine.

Dilan, koji je trenutno na turneji u SAD, nije pomenuo na svojim koncertima Nobelovu nagradu nakon proglašenja.

Nagrada se ne pominje ni na njegovoj zvaničnoj internet stranici, jedino što u delu “knjige” od 17. oktobra, uz njegovu kolekciju pesama stoji da je dobitnik Nobelove nagrade.

Dilan je prihvatio niz nagrada tokom godina, uključujući Pulicerovu nagradu i Predsedničku medalju slobode.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike