Nobelova nagrada za razvoj najmanje mašine na svetu

Žan Pijer Sovaž, Džejms Frejzer Stodart i Bernard Feringa dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Nobelova nagrada uručena im je za razvoj najmanje mašine na svetu. Ova tri naučnika podeliće nagradu u iznosu od 727.000 funti za dizajn i sintezu mašina na molekularnom nivou.

Dobitnici su imenovani na konferenciji za novinare u Švedskoj i tako su dospeli na listu od 200 drugih laureata imenovanih od 1901. godine.

Minijaturne mašine s kontrolisanim pokretima koje su naučnici dizajnirali mogu da izvršavaju zadatke kada im se doda energija.

U saopštenju Akademije se navodi da će molekularne mašine “najverovatnije biti korišćene u razvoju stvari kao što su novi materijali, senzori i sistemi za skladištenje energije”.

Žan Pijer Sovaž je rođen u Parizu 1944- godine.Trenutno radi kao profesor na Univerzitetu u Strazburu i direktor je istraživanja u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja.

Gospodin Frejzer Stodart je rođen 1942. godine u Edinburgu, a trenutno radi na Nortvestern univerzitetu u SAD-u.

Bernard Feringa je rođen 1951. godine u Holandiji gde danas radi kao profesor organske hemije.

Švedska akademija je saopštila da je Sovaž napravio prvi proboj 1983. kada je spojio dva molekula u obliku prstena da formiraju lanac.

Stodart je napravio sledeći korak 1991. stavivši molekularni prsten na molekularnu osovinu, a Ferinha je prvi napravio molekularni motor 1999. kada je razvio molekularni rotor čije se lopatice vrte u istom pravcu.

Dodela ovogodišnjh Nobelovih nagrada počela je u ponedeljak, odavanjem priznanja japanskom molekularnom biologu Jošinoriju Ohsumiju, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije.

Nobela za fiziku u utorak su dobila tri britanska naučnika Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic za otkrića tajni egzotičnih stanja materija, odnosno za “teoretska otkrića topološke faze tranzicije i topološke faze materije”.

U petak će bi proglašen laureat Nobelove nagrade za mir. Nagrada za književnost biće dodeljena u četvrtak, 13. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak, 10. oktobra.

Prošle godine Nobelovu nagradu za hemiju dobio je Šveđanin Tomas Lindal, Amerikanac Pol Modrič i američki naučnik turskog porekla Aziz Sankara, za njihov rad na obnovi DNK što se može primeniti u lečenju raka.

(Beta)

Ostavite komentar