Nobelova nagrada za razvoj najmanje mašine na svetu

Žan Pijer Sovaž, Džejms Frejzer Stodart i Bernard Feringa dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Foto: Beta

Foto: Beta

Nobelova nagrada uručena im je za razvoj najmanje mašine na svetu. Ova tri naučnika podeliće nagradu u iznosu od 727.000 funti za dizajn i sintezu mašina na molekularnom nivou.

Dobitnici su imenovani na konferenciji za novinare u Švedskoj i tako su dospeli na listu od 200 drugih laureata imenovanih od 1901. godine.

Minijaturne mašine s kontrolisanim pokretima koje su naučnici dizajnirali mogu da izvršavaju zadatke kada im se doda energija.

U saopštenju Akademije se navodi da će molekularne mašine „najverovatnije biti korišćene u razvoju stvari kao što su novi materijali, senzori i sistemi za skladištenje energije“.

Žan Pijer Sovaž je rođen u Parizu 1944- godine.Trenutno radi kao profesor na Univerzitetu u Strazburu i direktor je istraživanja u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja.

Gospodin Frejzer Stodart je rođen 1942. godine u Edinburgu, a trenutno radi na Nortvestern univerzitetu u SAD-u.

Bernard Feringa je rođen 1951. godine u Holandiji gde danas radi kao profesor organske hemije.

Švedska akademija je saopštila da je Sovaž napravio prvi proboj 1983. kada je spojio dva molekula u obliku prstena da formiraju lanac.

Stodart je napravio sledeći korak 1991. stavivši molekularni prsten na molekularnu osovinu, a Ferinha je prvi napravio molekularni motor 1999. kada je razvio molekularni rotor čije se lopatice vrte u istom pravcu.

Dodela ovogodišnjh Nobelovih nagrada počela je u ponedeljak, odavanjem priznanja japanskom molekularnom biologu Jošinoriju Ohsumiju, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije.

Nobela za fiziku u utorak su dobila tri britanska naučnika Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic za otkrića tajni egzotičnih stanja materija, odnosno za „teoretska otkrića topološke faze tranzicije i topološke faze materije“.

U petak će bi proglašen laureat Nobelove nagrade za mir. Nagrada za književnost biće dodeljena u četvrtak, 13. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak, 10. oktobra.

Prošle godine Nobelovu nagradu za hemiju dobio je Šveđanin Tomas Lindal, Amerikanac Pol Modrič i američki naučnik turskog porekla Aziz Sankara, za njihov rad na obnovi DNK što se može primeniti u lečenju raka.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar