Noć istraživača u Beogradu i još 10 gradova

Pod sloganom “Istraži, prikaži, znanje potraži” u petak će u Beogradu i još 10 gradova Srbije biti održana sedma Noć istraživača posvećena savremenim migracijama, tokom koje će svi zainteresovani, kako su najavili organizatori, od tri do 103 godine moći besplatno da učestvuju u najboljoj naučnoj zabavi.

U Beogradu na Kalemegdanu, na Savskom šetalištu, Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoja kafiću u ulici Nikole Spasića posetioci će od 17 do 22 sata moći da sagledaju fenomen migracija i nauče nešto novo iz arheologije, astrologije, ornitologije, lingvistike, antropologije, najavila je u ime organizatora Tanja Adnadjević.

Prema rečima Adnadjević, istraživači i naučnici će se kroz zabavu i popularnu nauku približiti predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima i pokazati im kako svakodnevno, uz ogroman entuzijazam, menjaju svet na bolje.

Kroz igricu “Via militaris”, koju će dobiti i na poklon, upoznaće se sa rimskim nasledjem i drevnim putem koji je vodio do Carigrada, a kojim su migrirali i mnogi sa ovog podneblja, rekla je organizatorka Marjana Brkić.

Brkić je dodala da će u saradnji sa arheolozima Narodnog muzeja, posetioci moći da se oprobaju u ulozi istraživača i pustolova kakav je Indijana Džons i otkriju dobro čuvane arheološke tajne.

“Istraživači iz Etnografskog instituta SANU spremili su kofer pun znanja i odgovora na pitanja: Koji su sve to razlozi zbog kojih se ljudi sele? Ko su gastarbajteri i gde sve oni žive? Zašto smo svi mi po malo (ili malo više) migranti?”, navela je ona.

Prema rečima Brkić, zaljubljenici u astronomiju dobiće odgovore i na pitanja o svemirskim destinacijama, kako se istražuje u astronomiji ili kako izgleda radni dan jednog astronauta.

Prema rečima jednog od organizatora Vladimira Jovanovića, ćetiri ćoška  –  EU, Evo, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta, simbolično će označiti neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

Kroz EU ćošak, u Francuskom institutu i na Savskom šetalištu, posetioci će čuti naučne i lične priče i saznati kako se uz pomoć EU ispunjavaju naučni snovi, rekao je Jovanović.

“Evo ćošak, kod fontane Borba, biće pravo mesto za ljubitelje teorije evolucije, tu će čuti i zašto su migracije važne za neku vrstu. Lokalni ćošak podsetiće mlade na važnost nauke u svakodnevnom životu i pokazati im kako se osvetljavaju lokalni problemi”, dodao je Jovanović.

O tome kako biti član velike zajednice koja svakodnevno doprinosi kreiranju slobodnog znanja na Vikipideji zainteresovani će moći da saznaju na Viki ćošku u Muzeju Vuka i Dositeja, naveo je on.

Male sveznalice moći će da se oprobaju u takmičenju “Nadmudrivanje sa naučnicima”, a sve koji pokažu znanje očekuju i pokloni, naveli su organizatori.

Noć istraživača održaće se i u Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Indjiji, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šabcu i Subotici.

U okviru manifestacije objavljen je i konkurs Naučni inkubator. Pobednici će imati priliku da u Petnici realizuju svoje projekte, ali i da postanu zvezde osme Noći istraživača, navela je Adnadjević.

U prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion gradjana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

(Beta)

Ostavite komentar