U trendu

Norveško ostrvo se 'oslobodilo vremena' i satova – ipak samo reklama

Pošto je dospela na naslovne stranice sa ostrvom koje je navodno odlučilo da se „oslobodi tiranije satova i vremena uopšte“, Norveška se ispravila: ipak je to bila samo marketinška kampanja, i to sporna.

Smešteno severno od Polarnog kruga, ostrvo Somarei je leti po celu noć okupano suncem. Sunce tamo ne zalazi 69 ​​dana izmedju maja i jula, dovoljno da poremeti tempo života kojem je ipak s vremena na vreme potrebna i noć.

Priča glasi da ostrvskih 320 stanovnika već jeste, ili bi najradije, pokrenulo kampanju da njihovo ostrvo postane prva „bezvremenska zona“ sveta, oslobodjena ograničenja nametnutih satovima, barem leti – te su sve satove okačili na ogradu jednog mosta, a vreme za sve poslove je na ostrvu postalo „fleksibilno“.

Ta neuobičajena inicijativa je oduševila medije širom sveta, uključujući i neke od najozbiljnijih i najuglednijih.

Problem: bio je to marketinški potez za privlačenje turista u severnu Norvešku, a „dogadjaj“ je izmišljen.

Izvor te tvrdnje, državna agencija za promociju Norveške „Inovasjon Norge“, izvinila se danas zbog te reklamne akcije koja je postala lažna vest.

„Tradicionalna reklama više nije tako efikasna, i zato pokušavamo nove načine da promovišemo Norvešku“, saopštila je agencija.

Medjutim, metod za koji se državna agencija opredelila, naljutio je mnoge komentatore.

„Neverovatno je da državna ‘Inovasjon Norge’ finansira i proizvodi lažne vesti“, rekao je Kristofer Egeberg, urednik norveške internet stranice za proveru tačnosti informacija www.faktisk.no, a „to što to rade s ponosom, jednostavno je zastrašujuće“, dodao je on.

Agencija AFP se takodje bavila tom pričom, ali je primetila detalj koji se nije uklapao: kada je zatražila sastanak od predstavnika kampanje „Zaustavimo vreme“ („Let’s stop time“), Kjela Ovea Hvedinga koji je vlasnik hotela na Somareiju, on je odgovorio da je zauzet i zamolio AFP da ga podseti i to „tačno u 12:15“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.