U trendu

Novi dokazi o visokoj inteligenciji vrana

Naučnici su otkrili novi dokaz o izuzetnoj inteligenciji vrana. Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane.

Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rešavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg deteta, one prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, prenosi Sputnjik.

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja. Kako piše „Nju sajentist“, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete – na primer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju. „Jedna je vrana pomoću štapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znaci da joj je alat olakšao kontrolisanje predmeta“, napisao je rukovodilac istraživanja na Univerzitetu Lund, Ivo F. Jakobs.

Naučnici, međutim, napominju da je reč o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar