U trendu

Novi klinci iz kraja

Zoološki vrtovi širom Amerike dobili su prinove ove godine.
Lemuri su rođeni 16. aprila u zoo-vrtu u Atlanti. Dva crno-bela lemura rođena su u kućici na drvetu. Osim u zoo-vrtovima, ovi lemuri se mogu naći jedino na Madagaskaru, ostrvu na jugoistoku Afrike, gde im preti istrebljenje zbog seče šuma u kojima žive. Ženka lemura nosi mladunce u svojim ustima prvih nekoliko nedelja, što je retko ponašanje među primatima.
Zoo-vrt u Bronksu ponovio se za majmuna rođenog 23. januara. Bolivijska siva majmunica Rejčel dobro pazi Džudas, svoju desetu bebu. Zajedno s ocem beba, Džefom, vere se po granama i jede voće i lišće. Populacija ove vrste majmuna iz Južne Amerike raste.
U zoo-vrtu u Hjustonu crvenorepi majmun rođen je 16. marta. Čuvari u vrtu bili su oduševljeni kada je na svet došao Matani, čije ime znači "snaga" na svahiliju. On je prvi crvenorepi majmun koji je rođen u vrtu za 29 godina. Matani i njegovi roditelji koriste svoje repove za održavanje ravnoteže dok se veru po drveću. Ova vrsta majmuna ima reputaciju da su šarmantni i prijateljski nastrojeni. Žive u grupama do 50 jedinki.
Zoo-vrt Linkoln park dobio je majmuna 13. marta. Jednogodišnji Surikui, bolivijski majmun, voli da nosi svoju sestru Madeiru. Madeira se tako čvrsto drži za svoje roditelje da čuvari još nisu utvrdili da li je mužjak ili ženka. Ali, ima zakazan pregled sredinom juna, tako da će se tada sve znati. Dva ili više majmuna ove vrste imaju običaj da uvrću svoje repove u pletenicu kada sede zajedno.
Vrt u Filadelfiji dobio je pingvine 2. aprila. Iako je suviše rano da se kaže da li je beba Spud mužjak ili ženka, jasno je da je ovaj mali pingvin ljubimac publike. Njegovi dalji rođaci žive na stenovitim zapadnim obalama Perua i Čilea. Mužjak pingvina priprema gnezdo. Potom oba roditelja leže na jajima.
U vrtu u San Dijegu 2. novembra prošle godine rođen je lav. Afrički lavić Tamu ima dosta drugara za igru. Tri mladunca rođena su istog dana, a još troje je rođeno 6. novembra. Lavovi su jedine divlje mačke koje žive u grupama od tri do 30 jedinki, a vode ih ženke.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike