U trendu

Novi šokantni podaci: Tutankamonova smrt tek sad postala misterija (video)

Smrt istaknutog egipatskog vladara tinejdžera izaziva radoznalost otkad je otkriven njegov grob pre gotovo 100 godina, a arheolozi su nedavno uočili sumnjive povrede na njegovom telu. I dalje ostaje nejasno da li su imale ikakve veze sa njegovom smrću ili su nastale nakon smrti, prenose mediji.

U novom dokumentarcu koji je emitovan na Kanalu 5, istoričar Den Snou, vodio je tim koji je započeo još jednu misiju ispitivanja legendarnog Tutankamonovog groba.

Tutankhamun with Dan Snow | What King Tut Ate

Food, glorious food! See how Tutankhamun ate like a king in ancient Egypt.

Gepostet von Channel 5 am Dienstag, 26. November 2019

U jednom posebnom delu Snou kaže da je grobnica „prilično traljava“ s obzirom na veličinu i kvalitet počivališta egipatskog vladara. Nastavio je da se bavi problemom nedovršenih slika unutar grobnica, i naglasio je koliko je grobnica mala za razliku od ostalih grobnica faraona.

Istraživač dalje razrađuje način na koji lično vidi razlog za to, tvrdeći da neki “sumnjivi” elementi ukazuju na činjenicu da je mogao da postoji dobar razlog za to.

„Mislim da izgleda kao da je bio sahranjen u žurbi“, objasnio je.

„Mislim da je njegov premijer, nazovimo ga tako, momak zvan Aj, hteo da ga skloni i sahrani kako bi mogao da preuzme vlast“, dodao je Snov dodajući da je posle njegove smrti „bilo nekoliko zavrzlama“ jer ta grobnica ne izgleda dovoljno veliko.

Nekoliko nedelja ranije, egipatski arheolog Zahi Havas rekao je medijima da izgleda da je Tutankamon imao povredu na licu posle nesreće u kočiji, isključujući tvrdnje da je kralj ubijen. Međutim, primetio je i čudnu veličinu grobnice koja je, čini se, mnogo manja od svih ostalih kraljevskih grobnica.

Tutankamon
Foto: Steve ParkerCC BY 2.0

Smrt egipatskog kralja dečaka bila je obavijena misterijom još od kada je pronađeno mesto sahrane – pozlaćeni sarkofag, a na njegovom telu primećene su brojne povrede. Na kraju je presudilo da su nastale posle njegove smrti.

Britanski arheolog Hauard Karter pronašao je netaknutu grobnicu kralja 18. dinastije, koji je vlast preuzeo u dobi od 10 godina, u Dolini kraljeva u Luksoru 1922. U tom nalazu se nalazilo 5.000 neprocenjivih artefakata, uključujući i sarkofag.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.