najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Očekuju nas stravične vrućine: Toplotni talas se širi Evropom

Od Portugalije do Velike Britanije preko Španije, Francuske, Belgije, Holandije i Italije, temperatura u Zapadnoj Evropi, prema prognozama, neće biti ispod 30°C.Meteorolozi prognoziraju da će u narednih nekoliko dana temperatura dostići 40 Celzijusovih stepeni.

Vlasti u zemljama zahvaćenim vrućinama upućuju brojne preporuke stanovništvu, imajući u vidu da su slične temperature 2003. godine odnele 70.000 života u Evropi.

Prema preporukama, starije i osetljive osobe, kao i mala deca treba da borave u klimatizovanim prostorijama i da izbegavaju izlazak napolje, prenose francuski mediji.

Sa maksimalnim 41 stepenom, koliko se očekuje u Toledu, Španija nastavlja da se bori sa žegom, veliki deo zemlje se suočava sa opasnošću od požara, a novinski listovi objavljuju savete, među kojima se građanima preporučuje da laganije večeraju, isključe sve električne aparate i spavaju sami.

U Francuskoj, gde je 40 departmana stavljeno pod narandžasti stepen uzbune je najavljeno da će se živa u termometru popeti na čak 40 stepeni u većem delu zemlje, od jugozapada do centralnih istočnih oblasti i pariskog regiona.

U regionu francuske prestonice se očekuje i visok nivo zagađenosti vazduha, pa se vozačima preporučuje da se uzdrže od vožnje ili da smanje brzinu.

Francuska ministarka zdravlja Marisok Turen je predsedavala sastanku službi za koordinisanje vanrednim sanitarnim situacijama i pozvala preduzeća da reorganizuju radno vreme ukoliko mogu “zato što je teško raditi na otvorenom”.

U Belgiji, gde bi temperature u subotu mogle da dostignu čak 36 stepeni, radno vreme na jugu je skraćeno za jedan sat dok ne prođu vrućine.

U Velikoj Britaniji, gde je juče zabeleženo neverovatnih 35 stepeni, britanska železnica je planirala da smanji brzinu nekih vozova zbog deformacije pruga usled toplote, a savez sindikata TUC je zatražio od poslodavaca da dozvoli zaposlenima da nose laganu odeću.

Sa vrućinom se hvata u koštac i Holandija, čiji nacionalni plan, koji je juče stupio na snagu pošto je za narednih najmanje četiri dana prognozirana temperatura viša od 27 stepeni, predviđa pre svega raspodelu vode i leda na svakih pola sata u staračkim domovima.

Uzbuna zbog vrućine oglašena je i u Ženevi u Švajcarskoj, gde je temperatura juče prešla 32 stepena, a do subote se predviđa čak 39.

Čak ni sever Evrope neće biti pošteđen vrućine, pa će tako Švedska, Danska, Norveška i Finska, gde u ovo doba godine temperatura uglavnom iznosi od 15 do 20 stepeni, narednih dana beležiti 25 do 30 stepeni Celzijusove skale.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 9. jula, biti pretežno sunčano i toplo vreme.

Temperatura vazduha biće u porastu, od subote maksimalne vrednosti od 30 do 35 stepeni.

U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se ređa pojava popodnevnih kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom.

(Tanjug)
 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike