Od mita do istine

Neki popularni „lekovi“ za kosu, poput ispiranja hladnom vodom i natapanja u ulju, zapravo su tek nešto manje od samokažnjavanja, a evo i zašto.

Smatra se da su žumanca, maslinovo ulje, majonez i pire od avokada odlični regeneratori za kosu. Istina je sledeća: masna hrana i ulja mogu u početku dati osećaj vlažnosti. Međutim, ove supstance čine kutikule teškim i masnim. Nešto slično čine i kupovni regeneratori, ali je njihova prednost u tome što se bolje raspoređuju po kosi i ne ostavljaju lepljivi talog.

Veruje se da hladna voda vraća sjaj kosi. Istina je da je jedina stvar koju će hladni tuš ubrzati – osećaj hladnoće. Kosa se širi i skuplja zavisno od vlažnosti, a temperatura vode s tim nema nikakve veze. Ovo objašnjava Džim Hamer, hemičar iz laboratorije iz Sjedinjenih Američkih Država.

Misli se da su sirće i limunov sok odlični za sjaj kose. Kiselkaste materije zaista deluju kao prirodna sredstva za sjaj, i ni jedno od njih ne izaziva isušivanje ili oštećenja kose. Treba ih povremeno koristiti, kako biste uklonili nakupljene masnoće, i to sasvim dobro. Ipak, ne preterujte u tome, jer biste mogli ukloniti i prirodne masnoće koje zapravo daju sjaj kosi. Ako već koristite sirće ili limunov sok, razredite ih sa dva dela vode, savetuje Hamer.

Takođe se smatra da biljno ili riblje ulje podstiče rast i da će na taj način kosa biti jača. Jedini vitamin koji deluje na rast kose je biotin. Hemijska i toplotna oštećenja koje većina žena nanosi kosi imaće veći uticaj na kvalitet i rast kose nego što bi to mogao da popravi bilo kakav dodatak ishrani – tako tvrdi Neil Sadik, dermatolog iz Njujorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.