U trendu

Održano takmičenje u gradnji mostova od špageta

Na medjunarodnom takmičenju u gradnji mostova od špageta u Mariboru, na kojem je ove godine učestvovala 41 ekipa iz devet zemalja, pobedili su mariborski studenti, a učesnici iz Novog Pazara osvojili drugo mesto, javila je Hina.

Prema pravilima takmičenja, pobedjuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje.

Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste samo špagete i lepak, a izdržljivost konstrukcije proverava se na više tačaka.

Iako zvuči čudno, konstrukcije od testenine mogu izdržati veću težinu nego što misle laici, pa je tako tročlana ekipa mariborskih studenata gradjevinarstva na svoj most, a da nije popustio, uspela da stavi 89,5 kilograma tereta.

Na drugo mesto plasirale su se njihove kolege iz Novog Pazara u Srbiji s mostom koji je izdržao 78,4 kilograma opterećenja.

Ove godine nije srušen prošlogodišnji rekord kad je pobednički most, takodje rad mariborskih studenata, izdržao čak 105 kilograma.

Takmičenje koje su pre osam godina pokrenuli studenti mariborskog fakulteta za gradjevinarstvo, postalo je tradicionalno i medjunarodno, a ove godine se odazvala 41 ekipa mladih iz Bosne i Hercegovine, Češke, Egipta, Hrvatske, Latvije, Poljske, Slovenije, Srbije i Turske.

Organizatori tvrde da sve veće zanimanje studenata za ovo neobično takmičenje proizlazi iz mogućnosti da se teorijska znanja iz fakulteta i gradjevinskih škola provere u praksi, ali da se radi i o dobroj prilici za druženje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike